Часове ни делят от началото на новия сезон във Висшата лига! Стартът на новата кампания в Англия ще бъде даден официално тази вечер, когато един срещу друг се изправят отборите на Арсенал и Лестър.

Мачът е на стадион „Емиратс“ от 21,45 часа, а това ще бъде първият път в историята на Висшата лига, в който новият сезон ще започне в петък вечер. Сезонът в Премиърлийг също е юбилеен. На 15 август се навършват точно 25 години откакто шампионатът на Англия се провежда в този си формат и носи настоящото си име.

Кампанията обещава да бъде по-интересна от всякога. До вчера – 10 август – ден преди началото на сезона, клубовете от първия ешелон в Англия бяха похарчили впечатляващите 1,034 млрд. паунда за нови футболисти. Рекордът, който бе поставен през миналия трансферен период – 1,165 млрд. лири със сигурност ще бъде подобрен, имайки се предвид, че до края на летния прозорец остават цели три седмици.

Голяма част от похарчените до този момент средства отиват на сметката на Манчестър Сити, който се превръща в първия клуб в Англия, който минава границата от 200 млн. паунда за един трансферен прозорец.

Sky Sports обяви новия шампион на Англия

Тимът на Пеп Гуардиола си осигури футболисти като Бенжамен Менди, Кайл Уокър и Бернардо Силва. Съгражданите от Юнайтед път държат рекорда за най-скъпа покупка това лято в Англия. „Червените дяволи“ платиха 75 млн. лири за нападателя на Евертън Ромелу Лукаку. Освен белгиеца, на „Олд Трафорд“ акостиара и халфът на Челси Неманя Матич в сделка за 40 млн. паунда.

В същото време клубът бе напуснат от легендата си Уейн Рууни, който се завърна в родния си клуб Евертън със свободен трансфер. „Карамелите“ също счупиха на няколко пъти трансферните си рекорди, привличайки имена като Джордан Пикфорд, Майкъл Кийн и Дави Клаасен.

Шампионът Челси пазарува от Реал Мадрид, привличайки Алваро Мората за 60 млн. паунда. Арсенал пък най-накрая си осигури подписа на Александър Лаказет, докато Ливърпул заложи на Мохамед Салах от Рома.

Новакът Хъдърсфийлд Таун също счупи трансферния си рекорд на два пъти, а голямата изненада до този момент е фактът, че Тотнъм, който завърши на втора позиция миналия сезон, не е осъществил нито един трансфер това лято.

На мениджърския фронт също ще видим нови лица. Кристъл Палас заложи на именития холандски специалист Франк де Бур, докато Саутехмптън назначи Маурисио Пелегрино, който се превърна в четвъртия наставник на „светците“ в последните четири години.

Новият сезон идва и с нови правила. Една от най-сериозните промени засяга симулантите във Висшата лига. Те ще бъдат сериозно наказвани с лишаване от състезателни права. След всеки кръг в понеделник, специална комисия ще разглежда всяка една спорна ситуация от уикенда и впоследствие ще налага наказания по видео запис.

Друга любопитна промяна засяга стадионите на клубовете. Хората отговарящи за терените във Висшата лига вече не могат да импровизират с тревната настилка, създавайки интересни дизайни.

Топката, с която ще се играят мачовете от шампионата също е нова.

За първи път ще бъде позволено на лекарските щабове да гледат видео повторения на сблъсъците, които водят до травми на футболистите. Медицинските екипи ще разполагат с техниката на резервните скамейки. До този момент те можеха да гледат повторения само в тунелите на стадионите, извън техническата зона. 

Ето и пълната програма за първия кръг във Висшата лига:

Всичко най-интересно от предстоящия сезон във Висшата лига, ексклузивни новини, интересни видеоматериали и всичко съврзано с най-интригуващото първенство на планетата, може да гледате в каналите на DIEMA ЕXTRA, както разбира се и онлайн на GONG PLAY и GONG.BG!