Сагата с наказанията на Евертън, заради нарушаване на финансовата дисциплина тази седмица ще имат ново развитие. През изминалите 7 дни е имало ново изслушване на независимата комисия, която разглежда евентуалните санкции. „Карамелите“ бяха наказани, после обжалваха и наказанието им бе намалено. Но това бе за периода 2019-2022. Сегашното решение ще е за следващ период – 2020-2023.

От една страна се смята, че не е справедливо за един и същ период от време даден клуб да бъде наказван два пъти. В конкретния пример има съвпадение на две от годините. Докладът за отнемането на точки за Нотингам Форест допълва обжалването на Евертън и сега се смята за стандартната приемлива отправна точка за нарушение на финансовите правила. Приема се, че този тип санкция е единственото приемливо наказание според Висшата Лига.

Има три възможни изхода за Евертън

Първият (и най-малко вероятен) е независимата комисия да сметне, че Евертън вече е бил наказан за по-голямата част от този период, и да препоръча само финансова санкция. Но има предишна позиция на Висшата лига, че отнемането на точки е единственото приемливо наказание за нарушения на финансовите норми и такъв тип решение изглежда малко вероятно.

Вторият вариант е наказание, което подобно на онова за Евертън в първия случай - отнемане на шест или повече точки.

Gulliver/GettyImages
21 снимки

Последният вариант е за по-малък брой точки, които да бъдат отнети. А това е изход, който експерта по футболни финанси д-р Роб Уилсън смята за най-вероятен.

"Ще чуем нещо много подобно на това, което видяхме с Нотингам Форест. Възможно е отнемането на 6 точки да бъде намалено до 4, като намаляването до 4 ще се дължи на засичането на времевите периоди. Те все пак са извършили нарушение, но посоката на развитие е правилна. Така че аз очаквам 4", казва Уилсън.