„Имаме си нашия Арсенал отново“, запяха феновете на стадиона отново след победата с 5:1 над Фулъм във Висшата лига.

Изглежда Унай Емери бързо успя да наложи своя авторитет в клуба. И въпреки проблемите в игрово отношение, тимът печели. Серията в Премиърлийг изкачи тима до четвъртото място във временното подреждане след неубедителния старт на сезона. Тимът обаче е само на две точки от върха.

Daily Mail посочи част от причините, довели до „революцията“ в Арсенал.

Интензивни тренировки

Интензитетът на заниманията може би е една от най-големите разлики в сравнение с Арсен Венгер. Тренировките са тежки и имат конкурентен характер. Емери смята, че заниманията трябва да отразяват условията на реалния мач.

Арсенал има на разположение външна фитнес зала, покрита с тента, изградена близо до терена на първия отбор. Това позволява на футболистите да бързо да преминат от футболните занимания към кондиционните упражнения. По този начин специалистът иска играчите да поддържат стабилна и в същото време висока сърдечна честота.

46-годишният треньор е въвел и други леки промени. Тренировките често се провеждат в следобедните часове, защото Емери смята, че провеждането на сесии по-близо до времето за мача, помага за представянето в деня на играта. Това е било странно за някои от Арсенал, които са свикнали със занимания, провеждани в 10 сутринта от Арсен Венгер.

Отборът вече води занимание на „Емирейтс“ в деня преди домакинството – отново опит да се доближат условията до деня на мача.

Унай Емери не обявява стартовия си състав до сутринта на деня, в който се провежда срещата. При Арсен Венгер често това се случваше дори три дни преди двубоя.

Вече няма Г-н пич

Арсен Венгер винаги се е стремял да държи спокойна атмосферата в клуба. Французинът не можеше да си представи ситуация, в която ще влезе в остра конфронтация с футболист. Венгер винаги е имал и по-отворено поведение към всички в клуба.

Испанецът държи близо до себе си малък кръг от щаба - помощника Хуан Карлос Карседо и треньора на първия отбор Пабло Виянуева. "Той е по-дистанциран от другите членове на персонала на тренировъчния терен", разкриват от клуба.

Вероятно това се дължи и на недобрия английски, който Унай Емери все още учи. В същото време обаче испанецът винаги е отворен за разговори с футболистите си.

Унай Емери

източник: Gulliver/GettyImages

Внимание към детайлите

Унай Емери е много по-ангажиран в тренировките, за разлика от Венгер. Тактическите занимания обикновено са трудни и отнемащи време, но вниманието на Емери към детайлите впечатлява всички в отбора.Емери отделя много повече време да говори за тактиката на съперниците.

Нападатели под прицел

След пристигането си на „Емирейтс“ Унай Емери трябваше да намери начин Пиер-Емерик Аубамеянг и Александър Лазазет да играят и да бъдат продуктивни, след като клубът инвестира 100 милиона паунда за двамата нападатели. Дуото има 11 гола вече, а испанецът започва да бере плодовете на своя труд.

В същото време той провежда редовни срещи с треньорите на академията, за да се информира за евентуалните таланти на клуба. Причината е, че вероятно ръководството няма да му предложи свежи пари за нови трансфери.

Моделът на игра

Унай Емери вярва, че отборът трябва да владее топката. Топката се движи от вратаря, през защитата и до нападателите колкото е възможно по-безопасно.

Отборната игра на испанския специалист е демонстрирана чудесно в мача срещу Фулъм, с попадението, реализирано от Аарън Рамзи.

Забрана на захарта

Унай Емери е забранил напитките със захар на базата на Арсенал.

В ерата на Арсен Венгер един играч си позволил да се качи на разговор с него с бутилка газирана напитка в ръка, и му се разминало.

А това не би могло да се случи днес...