Отборът на Съндърланд постигна убедителна победа с 3:0 в местното голямо дерби срещу Нюкасъл.

Срещата от 10-ия кръг на Висшата лига се проведе на „Стейдиъм ъф лайт“ пред повече от 47 хиляди зрители.

Въпреки че Нюкасъл имаше много повече и по-добри положения, особено през първото полувреме, „черните котките“ бяха далеч по-продуктивният отбор, който съумя да реализира цели три попадения чрез Адам Джонсън от спорна дузпа, Били Джоунс и Стивън Флетчър.

Отборът на Съндърланд поведе с 1:0 точно преди почивката след изключително дискусионна дузпа. В даденото продължение на първата част Фабрисио Колочини игра рамо в рамо и може би наруши донякъде равновесието на Стивън Флетчър в наказателното поле, но главният рефер реши веднага да отсъди ситуацията като нарушение и посочи бялата точка. Незабавно след това, аржентинският защитник получи и червен картон за действията си. Точен от бялата точка за 1:0 бе Адам Джонсън.

След почивката Нюкасъл отново имаше чудесна възможност да изравни, но Александър Митрович пропиля създаденото положение.

В 65-ата минута Били Джоунс удвои преднината на домакините. След балонно центриране от корнер на Ян Мвила, 28-годишният защитник отправи диагонален удар, топката премина между купа от играчи в наказателното поле, за да се окаже в мрежата.

В края на мача, в 87-ата минута Стивън Флетчър реализира третия гол в полза на Съндърланд.

Въпреки добрите си изяви през първото полувреме и в началото на втората част, „свраките“ остават без точки от дербито и на 19-а позиция в класирането с 6 точки. Точно толкова вече има и Съндърланд, който обаче е на 18-о място.