Съндърланд направи голяма крачка към финалния плейоф за място в Чемпиъншип. "Черните котки" минаха път на Портсмут на своя стадион и взеха живителна преднина с 1:0. Така са с важен аванс преди реванша другата седмица. 

В герой за домакините се превърна Крис Магуайър, който реализира единственото попадение в мача. Алим Йозтюрк от техния отбор получи директен червен картон и затрудни задачата им, но все пак се справиха с нея и взеха успеха. 

Първата част не предложи много емоции, като имаше предимно битка, но не и точни удари. Така развръзката остана за втората част. В нея всичко се реши след смяната на Люис Морган, на чието място влезе Крис Магуайър в 58-та минута. 

Само четири минути след като се появи на терена, той с мощно воле прониза мрежата, засичайки недобро изчистване на топката от защитника на "помпи" Мат Кларк. Но това не беше краят на драмата в мача, напротив. 

В 67-та минута Алим Йозтюрк фаулира грубо Гарет Евънс в половината на Съндърланд и беше изгонен. От последвалия пряк свободен удар именно потърпевшият Евънс можеше да изравни, но топката срещна напречната греда. 

Магуайър можеше да се превърне в още по-голям герой за тима си, ако в заключителната част на битката беше реализирал положението, което се откри пред него. Но тогава и той тресна гредата, запазвайки все пак някаква интрига за реванша на "Фратън парк", който ще е в четвъртък от 21:45 часа.