Саутхемптън включи на пълни обороти в мисията си по оцеляване във Висшата лига. След 5 поредни шампионатни мача без успех (4 загуба, 1 равен)„светците” се наложиха с 2:1 над гостуващия Борнемут в 36-ия кръг и се приближиха на точка зад първия над чертата тим на Суонси Сити. Душан Тадич беше големият герой, като вкара и двата гола в срещата.

Така ситуацията на дъното ще се решава в оставащите 2 кръга. Саутхемптън има 32 точки срещу 33 за 17-ия Суонси, докато 19-ият и 20-ият съответно Стоук Сити и Уест Бромич имат респективно по 30 и 28 пункта. Уест Хем (15-и) и Хъдърсфийлд (16-и) също не могат да се чувстват сигурни, тъй като имат по 35 точки след края на кръга.

Както доста от последните мачове на „светците”, в този също си пролича огромното напрежение, което тегне над тях. Хората на Марк Хюз не предложиха кой знае колко интригуваща продукция в началото, но пък поне откриха резултата при първата си наистина опасна атака в 25-ата минута. Тя стартира от зле изпълнен корнер пред тяхната врата, а избитата топката попадна у Марио Лемина, който се устреми напред заедно с Душан Тадич. Французинът напредна уверено в половината на съперника и избра точния миг, за да изведе съотборника си съвсем сам срещу вратаря. Тадич не трепна и диагоналният му шут порази долния ляв ъгъл – 1:0.

В 41-ата минута таранът на Саутхемптън Чарли Остин изпусна чудесна ситуация, като шутът от вътрешността на наказателното поле бе отразен от Асмир Бегович.

В добавеното време на първата част Борнемут изравни след центриране от ъглов удар. Саймън Франсис отклони топката около точката на дузпата, като я насочи към далечната греда. Там непокрит бе оставен Джошуа Кинг, който с шут под гредата смълча домакинските фенове – 1:1

Унинието на „Сейнт Мерис” бързо премина в бурна радост в 54-ата минута. Гостите сбъркаха при изнасянето на топката в собствената си половина, а Тадич я пое и тръгна да пресича дъгата. Сърбинът реши да завършва сам и се справи прекрасно, техничният му изстрел попадна смъртоносно в долния десен ъгъл – 2:1!

В 68-ата минута Остин пропусна да успокои съвсем домакините, а положението му беше дори по-чисто от предишното. Таранът стреля много силно от границата на пеналта и някои фенове тръгнаха да се радват, но Бегович ги разколеба.

В следващия предпоследен кръг Саутхемптън гостува на Евертън, а Борнемут има визита в Уелс срещу Суонси Сити.

Висша лига, 36-и кръг, резултати от събота:

Кристъл Палас – Лестър 5:0

Хъдърсфийлд – Евертън 0:2

Нюкасъл – Уест Бромич 0:1

Бърнли – Брайтън 0:0

Саутхемптън – Борнемут 2:1

по-рано днес: Ливърпул – Стоук Сити 0:0