Броени дни след изненадващата победа над Ливърпул, отборът на Суонси взе скалпа и на друг тим от горната половина на таблицата. „Лебедите“ се справиха по безкомпромисен начин срещу Арсенал, побеждавайки на своя „Либърти“ с 3:1.

С успеха си уелският тим се измъкна от зоната на изпадащите във Висшата лига, откъдето не бе излизал от месец ноември миналата година.

Арсенал поведе в резултата чрез Начо Монреал, който се разписа в 33-ата минута след брилянтен пас на Месут Йозил. Само шейсет секунди по-късно обаче домакините изравниха след попадение на Сам Клъкас.

През втората част непростима грешка на Петър Чех позволи на Андре Аю да реализира и да направи пълен отбрат на резултата. Опитният страж на гостите не успя да отиграе една върната към него топка и буквално я подари на Аю, който просто подложи крака си, за да я прати в мрежата. Точка на спора в Суонси сложи отново Сам Клъкас, който оформи крайното 3:1 четири минути преди края. 

Тимът на Суонси показва сериозно израстване при новия си мениджър Карлос Карвалял. Под негово ръководство „лебедите“ допуснаха само една загуба, а в последните си две срещи записаха две поредни победи над тимове от Топ 6.

Освен със загубата, мачът за Арсенал ще бъде запомнен и с официалния дебют на новото попълнение Хенрих Мхитарян, който пристигна на „Емиратс“ като разменна монета при трансфера на Алексис Санчес в Манчестър Юнайтед.

Арменският национал се появи на терена в 60-ата минута на срещата, но така и не успя да помогне на новия си тим. Също през второто полувреме в игра влезе и Оливие Жиру, за когото това най-вероятно бе последният двубой с екипа на „артилеристите“. По-рано днес се появиха информации, че Арсенал и Челси са договорили трансфера на френския национал на стойност 18 млн. паунда.

След поражението тази вечер лондончани вече изостават на осем точки от Топ 4 и се намират на шестото място във временното подреждане. Суонси пък вече е извън зоната на изпадащите и заема 17-ата позиция. 

В друг мач от днес Уест Хем и Кристъл Палас не успяха да излъчат победител, завършвайки при равенство 1:1. Кристиан Бентеке откри за гостите, но Марк Ноубъл изравни за „чуковете“ от дузпа през първата част.