Собственикът на Евертън - Фархад Мошири, е решил, че няма да продава клуба поради опасения, че продажбата може да привлече вниманието на правителството поради връзките му със санкционирания олигарх Алишер Усманов, пише Daily Mail.

Твърди се, че Мошири е получил няколко сериозни оферти за „карамелите“, които той оценява на 500 милиона паунда. Бизнесменът обаче няма желание да се разделя с клуба, като се очаква единствено да се раздели с миноритарен дял в клуба.

Евертън настоява, че клубът не е имал никакви отношения с Усманов, откакто спонсорските договори с неговата компания USM бяха анулирани, след като той беше санкциониран преди 12 месеца заради започналата инвазия на руските войски в Украйна.

Gulliver/GettyImages
91 снимки

Мошири беше в центъра на гневните протести от страна на привържениците на мърсисайдци през този сезон, но на среща с Консултативния съвет на феновете през януари той настоя, че неговият приоритет е привличането на инвеститори, които да помогнат за финансирането на нов стадион на стойност 550 милиона паунда.

„Клубът не се продава, но аз разговарях с топ инвеститори, наистина качествени, за да съберем нужните средства за стадиона. Мога да го направя сам и причината, поради която искам да го сторя, е да доведа най-добрите спортни инвеститори в Евертън. Близо сме до сключване на сделка“, заяви самият Мошири.

Двамата с Усманов бяха бизнес партньори в продължение на почти две десетилетия, като двамата притежаваха общ дял в Арсенал до 2016-а година, когато иранският бизнесмен го продаде на свой приятел, за да му позволи да купи почти 50 процента от Евертън. Усманов обаче винаги е отричал да упражнява какъвто и да е контрол или да притежава акции в тима от „Гудисън Парк“.