Само часове след раздялата на Манчестър Юнайтед с Жозе Моуриньо, медиите в Англия направиха светкавични оценки на престоя му на "Олд Трафорд". Ако може да ги определим така - те са по-скоро неутрални, но с отрицателен привкус. 

Причината е, че португалецът се превърна в най-големия прахосник в ерата след сър Алекс Фъргюсън. Защото даде цели 369.5 млн. паунда за трансферни суми, но с привлечените играчи не успя да постигне нещо голямо. Да, той има трофеи, но не и такива, подхождащи на огромен клуб като "червените дяволи", анализират медиите на Острова. 

С него начело английският гранд спечели Купата на Лигата и Лига Европа. Но не успя да се пребори за титлата на Англия или за трофея в Шампионската лига. Или поне за най-старото отличие във футбола - ФА Къп. 

За сметка на това счупи трансферния рекорд на клуба за привличането на Пол Погба, за когото бяха платени 89 млн. паунда. Имаше и други скъпи покупки, като Ромелу Лукаку (75 млн. паунда), Фред (55 млн. паунда), Неманя Матич (40 млн. паунда), Хенрик Мхитарян (30 млн. паунда), Виктор Линдельоф (30 млн. паунда), Ерик Баи (30 млн. паунда) и Диого Далот (19 млн. паунда). 

Евтино дойде само третият вратар Лий Грант - 1.5 млн. паунда. Като свободни агенти Специалния привлече Алексис Санчес и Златан Ибрахимович, но заплатата на първия е най-високата в историята на английския футбол, а на втория също не беше ниска. 

Отборът е на път да загуби всякакви шансове за добро класиране през тази кампания, въпреки скъпия състав, така че оттук идват преобладаващо негативните нюанси в оценката за Жозе Моуриньо. Неустойката му е 22.5 млн. паунда, така че сметката от престоя му на "Олд Трафорд" набъбва още повече.