Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед направиха зрелищно дерби в отложения мач от 26-ия кръг на Висшата лига, но атракцията не бе толкова заради чисто футболните мигове. Нулевото реми на „Етихад“ ще остане белязано от напълно неадекватното поведение на Маруан Фелаини, който за отрицателно време си изработи първо жълт, а после и директен червен картон за удар с глава срещу Серхио Агуеро при спряна игра.

Тотално безумие от Фелаини, трупира Агуеро с главичка

Иначе равенството като резултат не помогна кой знае колко на двата клуба по отношение на класирането, но и не бе чак толкова развръзка. Вярно е, че нито "небесно сините" успяха да изпреварят третия Ливърпул, нито пък "червените дяволи" съумяха да се изравнят по точки с големия си враг. Сити остана четвърти с 65 пункта, на точка зад мърсисайдци, а Юнайтед съхрани 5-ата позиция с 64. Въпреки това манчестърските тимове все още имат да наваксват един мач, което значи, че шансовете им за класиране в топ 4 не са никак малки.

Началото на мача беше обещаващо за домакините, които още в 9-ата минута направиха нечуван пропуск. Пабло Сабалета и Кевин де Брюин се сбориха с Матео Дармиан отдясно по атаката и с общи усилия отнеха топката от десния бек на Юнайтед. Де Брюин без да се забавя от трудна позиция изпрати перфектна топката към близкия край на вратарското поле, където изникна Серхио Агуеро. Доста нетипично за аржентинеца, той стреля право в левия стълб, а после се хвана за главата, без да може да повярва какво е сторил.

„Гражданите“ определено имаха териториален превес, който като цяло трудно оползотворяваха заради компактното подреждане в защитата на противника. В 21-ата минута Де Брюин видя шанс да обстрелва вратата на Давид де Хеа от дистанция, като го стори без особено да затрудни стража.

„Червените дяволи“ показаха, че дебнат за своите шансове и имаха такъв в 25-ата минута. Тогава с известна доза късмет Антони Марсиал проби отляво до наказателното поле, където центрира и се получи рикошет. Вратарят на Сити Клаудио Браво се издъни при излизането си и не можа да боксира топката, подарявайки я на Хенрих Мхитарян. Арменецът веднага отправи изстрел, който обаче бе в обсега на Браво.

Сити отвърна на предизвикателството в 32-ата минута, когато Яя Туре направи хубав рейд през центъра и остави топката за Агуеро на няколко метра пред дъгата. Аржентинецът я нагласи на по-силния десен крак и отправи красив фалцов шут по посока на левия ъгъл. Де Хеа реагира блестящо и с летящ плонж улови във въздуха. Малко по-късно Агуеро отново надигра с лекота защитниците на Юнайтед, като с един финт литна едновременно Андер Ерера и Дейли Блинд при границата на пеналта. Последвалият шут не бе от същата класа и литна в небесата.

Най-чистата възможност за Юнайтед през първата част дойде в самия край на полувремето. Матео Дармиан центрира от фаул отляво по атаката и потърси не Фелаини, както всички в сини екипи очакваха, а Андер Ерера при далечната греда. Испанецът бе абсолютно сам и от 3-4 метра стори по-трудното, стреляйки с глава в аут покрай близката греда.

Второто полувреме продължи да бъде все така напрегнато, но чистите положения бяха много по-малко. Сити започна да все по-често да прибягва до далечни изстрели заради невъзможността да пробие в наказателното поле. И този прийом не донесе кой знае какви успехи, като единственото по-запомнящо се изпълнение от дистанция беше шутът на Алекс Коларов в 66-ата минута. При него Де Хеа се намеси дежурно, макар и топката по-скоро да излизаше в аут.

В 77-ата минута Сити загуби своя вратар в мача Клаудио Браво, който контузи прасеца си при приземяване след една уловена топка. Може би чилиецът скъса мускул, тъй като не можа да напусне терена на собствен ход, а бе изнесен с носилка. Неговото място зае резервата Уили Кабайеро.

Само 6 минути по-късно страстите ескалираха заради Маруан Фелаини. Първо белгиецът посече много грубо Серхио Агуеро в половината на Сити, за което получи жълт картон. Играта едва се поднови, когато Фелаини отново дотича и показно фаулира аржентинеца, което явно предизвика гневна реплика от негова страна. Белгиецът се засили заплашително и го удари с глава в челото, а реферът Мартин Аткинсън директно му вдигна червен картон. Халфът на Юнайтед прие решението много бурно и дори втори път опита да влезе в конфронтация с Агуеро, като неговите съотборници един по един се изредиха да го убеждават да напусне терена.

Последната напечена ситуация дойде в първата минута от добавеното време, когато резервата за Сити Габриел Жезус почти си помисли, че е спечелил мача за отбора си. Серхио Агуеро свърши по-тежката работа, като с дрибъл си проправи път отляво в наказателното поле. Малко преди да бъде затворен, аржентинецът центрира към вратарското поле, където Жезус избяга пред Дейли Блинд и засече точно с глава. Именно последното движение на бразилеца обаче го остави в засада, която не убегна на съдиите и те с право отмениха гола.