Шампионът Манчестър Сити победи с лекота градския съперник Юнайтед на „Олд Трафорд” в първи полуфинален сблъсък между двата тима за Карабао къп. „Гражданите” се наложиха с 3:1 и взеха солидна преднина преди реванша на „Етихад” на 29-ти януари.

Всичко в срещата бе решено още през първото полувреме, когато тимът на Пеп Гуардиола реализира три попадения. „Червените дяволи” допуснаха три гола за 45 минути на „Олд Трафорд” за първи път от цели 17 години.

Бернардо Силва и Риад Марез бяха точни за Сити, а Андреас Перейра си реализира автогол. Маркъс Рашфорд успя да запази минимални надеждите за своя тим за реванша, разписвайки се в 70-ата минута на срещата.

Gulliver/GettyImages
20 снимки

Мачът на „Олд Трафорд” започна с лек териториален превес за тима на гостите, които в първите няколко минути владееха топката в по-големи периоди от срещата. Футболистите на домакините предпочитаха да действат на контраатака, като при една от тях в 7-ата минута Маркъс Рашфорд бе изведен отлично отдясно, но центрирането му не намери негов съотборник на метри от голлинията.

Постепенно играчите на Манчестър Сити значително увеличаваха процентното си владеене на топката, разигравайки предимно в центъра на терена и организирайки постепенни атаки към вратата на Давид Де Хеа.

Именно при едно такова нападение, тимът на Пеп Гуардиола съумя да изненада стража на домакините. Кайл Уокър полови на десния фланг и комбинира с най-близкия до себе Бернардо Силва, който с няколко докосвания нагласи топката на левия си крак и с ювелирен удар по диагонала заби топката под напречната греда, оставяйки Де Хеа безпомощен.

Голът определено стъписа домакините и внесе допълнителен хаос в играта им. Рахийм Стърлинг на два пъти пробва късмета си, но изстрелите му бяха блокираните.

Никой обаче не успя да спре Риад Марез в 33-ата минута, когато увеличи преднината на гостите. Бернардо Силва получи в центъра на терена и с много точен пас успя да изведе алжиреца, който излезе очи в очи с Де Хеа и след като с лекота преодоля испанеца, прати топката в празната врата за 2:0. Това бе едва вторият точен удар за Сити в мача, който доведе и до втори гол.

Играчите на Оле Гунар Солскяр така и не успяха да намерят отговор на атаките от страна на своя противник и почти не успяваха да стигнат до противниковата врата, за да застрашат по някакъв начин Браво.

Безсилието на домакините доведе и до трети гол в тяхната врата, дело на Андреас Перейра, който си реализира нелеп автогол.

След мълнианосна контраатака Риад Марез бе изведе в половината на Юнайтед, където бе застигнат от Брендън Уилямс. Футболистът на домакините обаче не успя да се намеси добре и да избие коженото кълбо от краката на Марез. Топката попадна в Кевин де Бройне, който навлезе в наказателното поле, финтира с лекота Фил Джоунс и стреля към вратата. Де Хеа успя да парира изстрела, но топката попадна на пътя на Андреас Перейра, който я засече в собствената си мрежа.

Положението бе прегледано с VAR заради претенциите на домакините за нарушение на Марес срещу Уилямс, но в крайна сметка голът бе зачетен.

Първият точен удар във вратата на Манчестър Сити дойде едва в 47-ата минута и бе дело на Брендън Уилямс, който обаче бе толкова слаб, че не успя да застраши по никакъв начин Браво и бе отчетен единствено за статистиката.

Все пак през втората част домакините успяха да стигнат до гол, който остави надеждите има за реванша на „Етихад”. След грешка в центъра на терена от страна на Сити, футболистите на Юнайтед отнеха и организираха образцова контраатака, която завърши с точен удар на Рашфорд.

Нападателят бе изведен от Мейсън Грийнууд отдясно и с много прецизен изстрел успя да намали пасива на своя тим за 1:3.

До края на редовното време Рашфорд имаше нов шанс да порази целта, но този път късметът бе на страната на Браво.


МАНЧЕСТЪР ЮН – МАНЧЕСТЪР СИТИ 1:3

0:1 Бернардо Силва 17', 0:2 Риад Марез, 0:3 Андреас 39' (авт), 1:3 Рашфорд 70'

Стадион: „Олд Трафорд”

Рефер: Майк Дийн


Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Уан Бисака, Джоунс, Линдельоф, Уилямс, Фред, Андреас, Джеймс, Лингард, Рашфорд, Грийнуд

Резерви: Ромеро, Дало, Марич, Чонг, Гомес, Мата, Марсиал

Мениджър: Оле Гунар Солскяер

Манчестър Сити: Браво, Уокър, Отаменди, Фернандиньо, Менди, Родриго, Гюндоган, Марез, Де Бройне, Бернардо, Стърлинг

Резерви: Едерсон, Жезус, Агуеро, Силва, Кансело, Фодън, Е.Гарсия

Мениджър: Пеп Гуардиола