Свободното падане на Манчестър Сити във Висшата лига приключи в 20-ия кръг от надпреварата. „Гражданите” записаха важен успех в последния си мач за 2018-а година, побеждавайки Саутхемптън като гост с 3:1 на „Сейнт Мерис”. Давид Силва откри за гостите от Манчестър в десетата минута, а Пиер-Емил Хойберг изравни в 37-ата минута. Джеймс Уърд-Праус изведе Сити отново напред с автогол в 45-ата минута, а в третата минута от добавеното време на първата част Серхио Агуеро оформи крайния резултат. В 85-ата пък голмайсторът за Саутхемптън Хойберг си изкара директен червен картон след циничен фаул в краката на Фернандиньо.

По този начин Ман Сити си върна второто място във Висшата лига и вече е с 47 точки, изпреварвайки третия Тотнъм (45). Разликата с лидера Ливърпул е отново седем точки, като именно дуел с мърсисайдци е предстоящото събитие за хората на Хосеп Гуардиола на 3-и януари от 22,00 часа. 

Сити можеше да удари много рано опонента си в срещата, но удар на Давид Силва бе блокиран от стража на Саутхемптън. В деветата минута пък Елинунуси видя перфектно спринтиращия Чарли Остин. Той се озова очи в очи с Едерсон, но първото му докосване бе безобразно и бразиелцът улови топката.

Миг по-късно създаде чудесна комбинация, която започна от Венсан Компани. Той подаде надясно към Бернардо Силва, а той комбинира на двойно с Риад Марез. Португалецът се озова на аутлинията и върна към дузпата за Давид Силва, който с удар с десния крак откри – 1:0.

След четвърт час игра „гражданите” отново бяха близо до нов гол, но удар на Агуеро спря в обсега на вратаря на „светците”. В 33-ата пък Остин стреля много добре с глава, но Едерсон направи запомнящо се спасяване. Шест по-късно Зинченко направи груба грешка в опасна зона, а Пиер-Емил Хойберг открадна и се понесе към вратата на „светците”. Последва мощен шут от датчанина, който бе неспасяем за Едерсон и резултатът бе изравнен – 1:1.

Голът даде тонус на „светците” а Уърд-Праус бе избутан в наказателното поле от Зинченко в 43-ата, но дузпа не бе отсъдена. Минута по-късно Сити отново бе напред в резултата. Рахийм Стърлинг проби отляво и центрира към купа от играчи. Топката се отби в тялото на Уърд-Праус и влетя във вратата на МакКарти, макар и той да опита да стопира хода на топката. Секунди по-късно Сити вкара трети гол, след като Зинченко достави фамозно центриране отляво за Серхио Агуеро, а аржентинецът с глава прати топката за трети път във вратата на опонента.

Второто полувреме пък се разви изцяло по вкуса на „гражданите”, които контролираха събитията на „Сейнт Мерис”. В рамките на първите 15-ина минути от втората част пропуски направиха Агуеро и Стърлинг, а в 59-ата дори Кун Агуеро се обърна много добре и прати топката в напречната греда на вратата на Саутхемптън.

В 80-тата минута Риад Марез бе извден по феноменален начин сам срещу МакКарти. Алжирецът можеше да комбинира с прииждащия отляво Жезус, но вместо това стреля,а  ударът му бе спасен от вратаря на „светците”. В 84-ата минута пък Хойберг влезе цинично в краката на Фернандиньо, който влезе остро на бразилеца и съдията го изгони с директен червен картон.

В първата минута от добавеното време на срещата Шейн Лонг отправи добър удар с глава след центриране на Уърд-Праус, ала топката отлетя в трибуните на „Сейнт Мерис”. Това бе и последният по-значим епизод от дуела между двата тима. Саутхемптън пък се намира на едно място над „опасната зона” и е с 15 пункта, а на 2-и януари ще пътува до столицата Лондон за визита на Челси.