Отборът на Манчестър Сити е все по-близо до титлата в Англия. Тимът на Пеп Гуардиола вече има преднина от цели 14 точки пред втория във временното класиране Манчестър Юнайтед, след като записа категоричен успех над Саутхемптън в сряда вечер.

Двата тима направиха великолепен мач на „Етихад”, в който феновете видяха цели седем гола за крайното 5:2 в полза на гражданите.

Gulliver/GettyImages
44 снимки

Кевин Де Бройне и Риад Марез вкараха по-две попадения за „гражданите”, а петият гол бе дело на Илкай Гюндоган. За гостите головете бяха дело на Че Адамс и Уорд Праус. Освен седемте гола, зрителите видяха още куп интересни ситуации пред двете врати, дузпа и отменено попадение.

Въпреки че не успя да се разпише, английският национал Фил Фоудън направи запомнящ се двубой, в който се отличи с две асистенции и ключова роля в голяма част от опасните атаки на домакините.

Двубоят на „Етихад” започна добре за гостите, които в първите минути бяха доста активни и дори организираха няколко добри атаки към вратата на Едерсон. Доброто впечатление обаче бързо бе развалено, след като още в 15-ата минута футболистите на Ралф Хазенхютл допуснаха попадение във вратата си.

Рубен Диаш намери с дълъг пас Зинченко на левия фланг, който веднага центрира в наказателното поле за Фил Фоудън. Младият англичанин стреля към вратата, но МакКарти спаси. Отбитата топка попадна в Де Бройне, който отправи силен удар в напречната греда, но след това топката премина голлинията за 1:0.

Отговорът на „светците” обаче дойде сравнително бързо. Само десет минути след откриването на резултата, гостите се върнаха в мача. Те стигнаха до дузпа, която бе превърната в гол от капитана Уорд-Праус.

Аймерик Лапорт действа непозволено срещу Яник Вестергаард след изпълнение на корнер, а а Джонатан Мос посочи бялата точка. Уорд-Праус стреля силно в центъра на вратата и успя да преодолее Едерсон.

В 30-ата минута колеблива игра на вратаря на гостите Алекс МакКарти едва не доведе до дузпа в полза на домакините. Стражът, който не успя да отиграе добре една върната към него топка, позволи на Фоудън да овладее. Нападателят, който нахлу на скорост бе връхлетян от вратаря, и падна на земята, след което се опита да продължи, но реферът не отчете нарушение. Телевизионните повторения показаха, че МакКарти изобщо не играе с топката, но въпреки това дузпа не бе отсъдена.

Последваха добри минути за гостите и две отлични ситуации за гол. Първо Уорд-Праус стреля силно, но ударът му бе избит в корнер от вратаря на домакините. Малко по-късно Муса Дженепо също пробва късмета си, но прати топката в аут покрай левия страничен стълб.

Пет минути преди края на първата част обаче, гостите допуснаха груба грешка в отбрана, която позволи на Рияд Марез да овладее и да стреля от границата на наказателното поле и да даде нова преднина на своя тим за 2:1. В продължението на първата част Илкай Гюндоган покачи на 3:1 и до голяма степен предреши крайния изход на срещата. След прекрасен пробив на Марез и удар, който бе спасен, топката попадна в Гюндоган, който на празна врата реализира.

Головата фиеста продължи с пълна сила и през втората част. Само в рамките на една минута двата тима си размениха по едно попадение. Първо Риад Марез вкара второто си попадение в мача в 55-ата минута, след като се разходи между отбраната на „светците”в  наказателното поле и с удар покрай десния страничен стълб преодоля МакКарти за 4:1.

В следващата атака Саутхемптън отново намали, а точен бе Че Адамс. Нападателят се разписа от близка дистанция след.

Домакините отново се втурнаха в предни позиции, а резултатът не закъсня. Фил Фоудън имаше отличен шанс да запие името си сред голмайсторите в 58-ата минута, но изстрелът му бе спасен от вратаря. Секунди по-късно обаче, Де Бройне се разписа отново и направи 5:2.

Пет минути преди края Саутхемптън стигна до нов гол, дело на Адамс, но той бе правилно отменен заради засада на нападателя при паса към него от  страна на Уорд-Праус.


FTМАНЧЕСТЪР СИТИ – САУТХЕМПТЪН 5:2 • резултати класиране

1:0 Де Бройне 15', 1:1 Уорд-Праус 25', 2:1 Марез 40', 3:1 Гюндоган 45', 4:1 Марез 55', 4:2 Адамс 56', 5:2 Де Бройне 59'

Стадион: „Етихад”, Манчестър

Рефер: Джонатан Мос

Манчестър Сити: 31 Едерсон,  2 Уолкър, 3Рубен Диаш, 14 Лапорт, 11Зинченко, 17 Де Бройне, 15 Фернандиньо, 8 Гюндоган, 26 Марез, 20 Бербардо Силва, 47 Фоудън

Мениджър: Пеп Гуардиола

Саутхемптън: 1 МакКарти, 35 Беднарек, 4 Вестергаард, 5 Стивънс, 22 Салису, 3 Бертранд, 12 Дженепо, 8 Уорд-Праус, 17 Армстронг, 11 Редмънд. 10 Адамс

Мениджър: Ралф Хазенхютл