Манчестър Сити не смята да затваря книгата с рекордите дори по Коледа. Момчетата на Хосеп Гуардиола записаха своята 17-а поредна победа, като съсипаха гостуващия Борнемут с 4:0 в своя мач от 19-ия кръг на Висшата лига. Серхио Агуеро беше централната фигура за изразителния успех, с който манчестърци събраха вече 55 точки на върха в класирането.

Аржентинецът се разписа на два пъти на „Етихад” и даде една асистенция, а Рахийм Стърлинг също се представи силно, вкарвайки веднъж и асистирайки за финалния гол на Данило. Сити вече има 101 гола в официални мачове за календарната 2017-а, което е достатъчен атестат за атакуващата мощ, с която разполага. Нито един друг отбор от Висшата лига не е успявал да направи подобно нещо. То се удавало единствено на Ливърпул през 1982-а, когато "червените" бележат 106 попадения, но в тогавашната Първа дивизия.

Още с началния съдийски сигнал на Майк Джоунс „небесно сините” се впуснаха мощно напред и беше ясно, че Борнемут няма да има много шансове. Макар че чистите положения за домакините започнаха да се редят чак след 20-ата минута, никой нямаше съмнение, че всичко е изцяло в ръцете на големия фаворит за титлата.

В 21-ата Отаменди създаде първия изгоден шанс, като метна дълъг пас над защитниците и намери Агуеро на скорост в пеналта. Аржентинецът опита да завърши амбициозно с воле от движение, което премина над гредата

Мигове по-късно Фернандиньо засече центриране на Кевин де Брюин от ъглов удар и само сантиметри го разделиха от това да порази горния десен ъгъл.

В 26-ата минута Отаменди на свой ред застраши вратата на Асмир Бегович, който отвърна с чудесно спасяване срещу изстрела на бранителя.  Борнемут не успя да изнесе топката далеч от вратата си и атаката продължи, като Фернандиньо центрира по перфектен начин за измъкналия се от втора линия Агуеро и голмайсторът с красив плонж забоде кълбото  в долния десен ъгъл – 1:0. Това беше гол №100 на „Етихад” за 29-годишния нападател.

След почивката доминацията на Сити стана дори по-сериозно и вторият гол не закъсня. В 53-ата минута Агуеро се отчете с елегантна асистенция за Рахийм Стърлинг, който остана съвсем сам срещу вратаря. Английският национал вкара за 12 път през сезона, като разстреля Бегович с шут по диагонала – 2:0.

Единадесет минути преди края всичко приключи с второто попадение на Агуеро. Резервата Бернардо Силва получи топката отдясно и центрира перфектно към далечната греда, където Нейтън Аке увисна сериозно и позволи на Агуеро от непосредствена близост с глава да стреля точно под гредата – 3:0.

Финалният удар нанесе друг играч, появил се на смяна за „гражданите”. В 85-ата минута Рахийм Стърлинг брилянтно изведе Данило съвсем сам срещу Бегович отляво, а закупеният от Реал Мадрид бразилец вкара с нисък шут в близкия долен ъгъл – 4:0.

По този начин Сити временно увеличи дистанцията между себе си и втория Манчестър Юнайтед (41) на 16 пункта. По-късно тази вечер градският съперник има коварно гостуване срещу Лестър Сити. Борнемут от своя страна записа 11-о поражение за кампанията и с 16 точки се смъкна под чертата, заемайки 18-о място.