Отборът на Манчестър Сити продължава да диктува модата в английската Висша лига. „Гражданите“ направиха нова сериозна крачка към титлата в Премиърлийг, побеждавайки тима на Арсенал в едно от дербитата в днешния ден. Тимът на Пеп Гуардиола не срещна особени трудности срещу лондончани, побеждавайки с 3:1. Така Сити остана единственият отбор от петте водещи първенства в Европа, който от началото на сезона не познава вкуса на загубата.

Кевин Де Бройне, Серхио Агуеро и Габриел Жезус бяха точни за Сити, докато голът на утехата за Арсенал бе дело на резервата Александър Лаказет.  

Мачът на „Етихад“ започна по страхотен начин. Още във втората минута домакините пропуснаха великолепен шанс. След перфектна контраатака за „гражданите“, Рахийм Стърлинг пое топката в своята половина, напредна добре и подаде към Де Бройне на левия фланг. Белгиецът навлезе към наказателното поле на гостите и видя свободния Серхио Агуеро на другия фланг. Аржентинецът получи и стреля мощно, но встрани от вратата.

Гостите от Лондон обаче също показаха зъби. Възпитаниците на Арсен Венгер също погледнаха настоятелно към вратата на своя домакин. Арсенал стигна до няколко поредни корнера, които обаче не бяха оползотворени по най-добрия начин.

В 10-ата минута Месут Йозил пробва късмета си с удар по диагонала отдясно, но топката не попадна в целта и излезе в аут. Само минута по-късно Сити пропусна нов фрапантен шанс. Лирой Сане получи почти на аутлиянията отляво и пусна успореден пас към Рахийм Стърлинг, който обаче не успя да запази равновесие и да уцели топката от един метър.

Логичното на „Етихад“ се случи в 19-ата минута. След многоходова атака на домакините и страхотно двойно подаване между Фернандиньо и Де Бройне, белгиецът успя да открие с прецизен удар в левия ъгъл на вратата, оставяйки безпомощен стража на гостите Петър Чех.

В продължението на първата част Арсенал пропусна една от най-чистите си ситуации в срещата. Аарън Рамзи получи топката в наказателното поле, където не бе обезпокояван от никой, обработи топката и стреля през краката на Джон Стоунс. Едерсон обаче се намеси с вещина и успя да избие.

През втората част паднаха останалите три гола. Само пет минути след подновяването на играта Сити удари за втори път. Домакините стигнаха до дузпа, след като Начо Монреал изпусна Рахийм Стърлинг, а след това го събори в наказателното поле.

С изпълнението на наказателния удар се нагърби голмайсторът на домакините Серхио Агуеро, който стреля технично за 2:0. Преди да влезе в мрежата, топката срещна левия страничен стълб.

Въпреки сериозния пасив, играчите на Арсенал не се предадоха и усилията им бяха възнаградени. Появилият се като резерва Александър Лаказет намали резултата в 65-ата минута. Французинът получи в пеналта отдясно и с удар по диагонала успя да прокара топката под пложа на Едерсон.

В крайна сметка попадението на Арсенал не разколеба нито за миг играта на домакините, които до края на двубоя успяха да накажат своя противник още веднъж. Третият гол на „гражданите“, който бе дело на Габриел Жезус предизвика множество коментари, тъй като дойде от явна засада.

Фернандиньо изведе отдясно Давид Силва, който асистира на Жезус в наказателното поле, но в момента на паса и двамата бяха зад отбраната на гостите. Въпреки протестите на лондончани, голът на Сити бе зачетен, а с него бе оформен и крайният резултат в сблъсъка на „Етихад“.

След поредния успех в Англия, Сити оглавява уверено временното класиране на Висшата лига с актив от 31 точки след 11 кръга. Арсенал пък остава шести в подреждането с 19 точки.  

 

МАН СИТИ – АЕСЕНАЛ 3:1

1:0 Де Бройне 19', 2:0 Агуеро 50' (дузпа), 2:1 Лаказет 65', 3:1 Жезус 74'

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Отаменди, Делф, Де Бройне, Фернандиньо, Силва, Стърлинг, Агуеро, Сане

Мениджър: Пеп Гуардиола

Арсенал: Чех, Бейерин, Кошчелни, Монреал, Колашинац, Джака, Коклен, Рамзи, Йозил, Айоби, Санчес

Мениджър: Арсен Венгер