Манчестър Сити наистина е застрашен от изхвърляне от евротурнирите. Това разкри човекът, от когото зависи стриктното следване на правилата за финансов феърплей в УЕФА Ив Льотерм, който е бивш премиер на Белгия, а сега изпълнява ролята на президент и главен разследващ на контролния орган за спазване на финансовите разпоредби на Европейската футболна централа. 

В последните седмици се появиха разкрития от Football Leaks, които уличаваха "гражданите" в подмяна на истината за транш от 70 млн. паунда от собствениците, маскиран като спонсорски договор, който всъщност си е бил чиста финансова инжекция от Абу Даби. 

Льотерм обяви, че ако наистина се окаже, че шефовете на Сити са заобиколили разпоредбите на УЕФА, изхвърлянето от евротурнирите ще е съвсем очаквана мярка и ще бъде приложена с цялата строгост към английския клуб. УЕФА вече е започнала разследване по твърденията на Football Leaks. 

"Ако написаното за Сити се окаже истина, със сигурност ще е огромен проблем за клуба. И това ще доведе до най-тежката мярка спрямо него - изхвърляне от Европа. Подобно провинение противоречи на принципа ни за коректно представяне на финансовите операции на клуба."

"Нека ви обясня как действа финансовият феърплей. Три месеца, след като клубовете са приключили финансовите си години, те трябва да предоставят данните си на УЕФА. Тогава започваме постоянни проверки на изнесените цифри и правим неколкократни засичания дали са акуратни. Работим както с външни оценители, така и с вътрешни, за да сме максимално коректни", заяви Льотерм. 

Президентът на Сити Александър Чеферин вече обяви, че се води проверка на изнесената от Football Leaks информация и тя трябва да приключи в кратки срокове. След нея ще стане ясно дали Манчестър Сити ще бъде изхвърлен от Европа.