Всеки нов кандидат за собственик на английския футболен клуб Челси може да поиска специално разрешение от местното правителство за завършване на сделка с руския милиардер Роман Абрамович. Това каза британският заместник-министър на технологията, културата, средствата за масова комуникация и спорта Крис Филип за Скай Нюз.

Абрамович е сред руските олигарси, които бяха санкционирани от британското правителство във връзка с инвазията в Украйна.

"Ако се намери купувач, той може да поиска от правителството специален лиценз за завършване на сделката. Искам обаче ясно да подчертая, че няма да бъде приета оферта, която завършва с трансфер на финансови средства към банкова сметка, свързана с Абрамович. Той няма право да печели от бъдеща сделка", казва Филип.

Министърът добавя, че кризата в Украйна е "по-важна от футбола".

"Аз също съм футболен фен и подкрепям Кристъл Палас, така че разбирам защо привържениците на Челси са толкова привързани към отбора си. Роман Абрамович обаче е сред хората, които са санкционирани заради близките им връзки с (руския президент) Владимир Путин и неговия режим", продължи той в интервю за Тайм Радио.

"Знам, че той е направил много за клуба, но хуманитарната ситуация в Украйна и това, което руският режим върши срещу цивилното население - бомбардировките на болници и стрелбата към мирни жители, са по-важни от футбола. Искам да помоля феновете на Челси да помислят за това".

Британското правителство санкционира вчера Абрамович и още шестима руски олигарси, които имат общо нетно състояние в размер на около 15 милиарда паунда.