Нападателят на Манчестър Юнайтед Маркус Рашфорд основава клуб за детски книги, съобщи Скай Спортс. Целта му е да възпита у децата любов към четенето. Той иска книгите да отиват в бедни семейства.
 
„Започнах да чета едва на 17-годишна възраст и това напълно промени моя мироглед и манталитет. Искаше ми се да мога да чета и като дете, но в семейния ни бюджет се даваше приоритет на храната, а не на книгите. Имаше моменти, когато бягството от реалността наистина можеше да ми помогне. Искам да е така с всички деца. Не само с тези, които могат да си го позволят.
 
Знаем, че днес във Великобритания има над 380 000 деца, които никога не са имали книга. Това са деца, които са в уязвима среда. Това трябва да се промени. Моите книги са за всяко дете - дори, ако трябва да ги доставя сам", заяви Рашфорд.
 
Самият футболист е съавтор на книга за деца на възраст 11-16 години, озаглавена „Ти си шампион: разгърни потенциала си, намери своя глас и стани най-добрият“. Тя ще излезе през май 2021 г. и ще обхваща теми като стойността на образованието, позитивния манталитет, разбирането на културата и ролята на жените. Всяка глава започва с история от живота на Рашфорд.
 
Още две книги, предназначени за деца над седем години, играчът планира да издаде през следващите години.

Преди месец Маркъс Рашфорд бе официално награден с Орден на Британската империя заради лобирането си, довело до решението на британското правителство да раздава безплатна храна на децата в нужда по време на пандемията. Миналия месец английският национал получи награда от Асоциацията на професионалните футболисти по същата причина.