Нападателят на Манчестър Юнайтед - Маркъс Рашфорд, бе официално награден с Орден на Британската империя. 22-годишният играч си заслужи тази чест заради лобирането си, довело до решението на британското правителство да раздава безплатна храна на децата в нужда по време на пандемията. Миналия месец английският национал получи награда от Асоциацията на професионалните футболисти по същата причина.

“За мен това е невероятна чест, която приемам със смирение. Като млад тъмнокож мъж от Уитеншоу, никога не съм си мислел, че ще получа Орден на Британската империя, камо ли на 22-годишна възраст. Това е много специален момент за мен и моето семейство, но най-вече за моята майка, която е истинският заслужил притежател на този орден. Борбата да защитаваме нашите най-уязвими деца все още е далеч от своя край."

"Би било несправедливо за моята общност и семействата, с които съм се срещал и говорил, ако не използвам тази възможност уважително да подтикна министър-председателя, който ме препоръча за този орден, да подпомогне нашите деца и през октомври, като удължи кампанията с ваучерите, тъй като схемата с отпуските е към своя край и се изправяме пред увеличена безработица."

"Това е още една крачка, която обаче ще направи така, че родителите на милиони деца в Обединеното кралство да се тревожат за едно нещо по-малко. Нека заедно да заявим, че нито едно дете в Обединеното кралство не бива да си ляга вечер гладно. Както съм казвал многократно преди това, без значение от вашите чувства или мнение, децата НИКОГА не са виновни, че нямат достъп до храна”, написа Рашфорд в Twitter.