Когато през 2007-а Андерсон напусна Порто, за да подсили Манчестър Юнайтед с трансфер от над 30 милиона евро, малцина биха предположили какво ще се случи с кариерата на бразилеца, която определено не завърши по най-добрия възможен начин. Тогава на едва 19 години креативният халф бе считан за бъдеща голяма звезда във футбола, но истината е, че той не успя да разкрие таланта си докрай.

Все пак във времето си в Манчестър той имаше моменти на радост, след като спечели девет трофея с „червените дяволи” (четири титли и пет купи), но със сигурност се очакваше много повече от атакуващия футболист.

Сега обаче се загатна една от причините защо Андерсон не реализира потенциала си, а това са... хамбургерите. Поне така разказва Рафаел да Силва, който е бивш съотборник с Андерсон в английския клуб в пасаж от автобиографията, която той написа заедно с брат си близнак Фабио.

„Бяхме в клубния автобус и се качвахме на магистралата за следващ мач, а всеки път когато бяхме на нея Андерсон крещеше „МакДоналдс, МакДоналдс”. Той умираше за сандвичите там. Момчето беше лудо, но аз го обичах”, написа бранителят.

А храната наистина е била един от най-големите проблеми на Андерсон, защото с топката беше магьосник, разказва още Рафаел. „Просто му дайте кълбото и свободата на игра. Ще направи най-добрия дрибъл и ще играе както най-добрите. Щом беше на терена, винаги играехме брилянтен футбол. Многото контузии и проблемите с хранителния режим му попречиха да се развие. Най-добрите му мачове ставаха винаги, когато не ядеше много и спазваше”, продължи той.

„Ще кажа още нещо за него. Ако беше по-голям професионалист, можеше да беше станал най-добрият в света. Казвам го напълно отговорно. Не знам дали някой ще ме вземе на сериозно. Той обичаше живота и го преживяваше по непринуден начин. Начин, който не бе добър за професионалист, но бе сред добрите въпреки това. След това изяжда огромно количество храна и продължава”, припомня още бразилецът Рафаел.

Андерсон спря с футбола през миналата година, а неговата кариера след Англия продължи във Фиорентина, Интернасионал, Коритиба, Адана Демирспор, но специалистите не познаха с развитието в професионалния футбол от него.