Английските стадиони, домакини на отбори от Висшата лига и Чемпиъншип, ще имат обособени сектори за правостоящи фенове от началото на следващата година. Това ще се случи по пробна програма на спортното министерство и службата за безопасност по спортните обекти.

Секторите за правостоящи могат да бъдат отворени от 1 януари, като клубовете, при които ще бъде изпитана системата, имат възможност да кандидатстват по програмата до 6 октомври тази година. С това на практика се слага край на забраната за правостоящи фенове в двете водещи дивизии, приета от правителството през 1989 след трагедията на "Хилзбъро".

"Вече заявихме ясно, че ще работим с феновете и клубовете за въвеждането на стандарти за безопасност на футболните стадиони. През следващата година ще проверим дали инсталирането на седалки с бариери пред тях ще има положителен ефект върху безопасността", каза спортният министър Найджъл Хъдълтън.

"След като проучването ни завърши и трибуните отново са пълни, вече е време да направим следващата стъпка. Нямам търпение да говорим с клубовете, които искат да се включат в началото на тази програма".

За да участват, клубовете трябва да имат "необходимата инфраструктура" и в сектора за гостуващи фенове. Също така, обособените зони за правостоящи не бива да блокират видимостта на други фенове.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.