Финасовата мощ на клубовете от Висшата лига може да изчезне под ударите на последиците от пандемията от коронавирус. 

Редица експерти сравняват положението на клубовете на Острова с това при сриването на стоковете пазари преди години, когато се смяташе, че те са твърде стабилни, за да претърпят подобен крах. Едно от главните обвинения към клубовете от елитната дивизия на Англия е в прекалената зависимост от парите от телевизионни права. 

37 снимки

Един от шефовете на Висшата лига Ричард Мастърс предупреждава, че клубовете могат да загубят до над милиард паунда като последица от кризата. Дори най-финансово дисциплинираните клубове в страната се опасяват от свършване на парите дори преди август месец.

Според изданието "Daily Mail" клубовете живеят на наеми и пари от трансферни суми, които си дължат помежду си. При неуспех на някой от клубовете да изплати дължимите суми навреме това може да доведе до смъртоносен домино ефект. 

Експертите в Англия припомянт анализи от банковата индустрия преди няколко години, които сочеха твърде голямата зависимост на клубовете от приходите от телевизионни права. Един анализ излезе със заключение, че операциите на клубовете "просто нямат смисъл". 

Изданието завършва с твърдението, че при някои клубове приходите от ТВ права възлизат на 88% от общите им приходи.