Да използват пет смени по време на мачовете може и да помага на мениджърите на отборите във Висшата лига да запазват повече свежест във футболистите си, но повече от всичко облагодетелства топ-отборите с големите финанси, смята мениджърът на Кристъл Палас Патрик Виейра.

Мениджърите на Манчестър Юнайтед Ралф Рангник и на съгражданите им от Сити Пеп Гуардиола вече поискаха от Висшата лига да увеличи броя на смените от три на пет с цел да се предпазят здравето на играчите.

"Смятам, че да имаме пет смени в този период, в който се намираме, ще бъде правилният отговор за всеки мениджър. Но не мисля, че е справедливо както за петте първи отбора в класирането, а също така и за нас останалите отбори, коментира Патрик Виера пред журналистите по повод мача на Боксинг Дей (26-и декември) срещу Тотнъм. "Тези отбори имат по-широка група, повече равностойно силни футболисти. За по-скромните отбори, каквито сме и ние, е немислимо да имаме толкова играчи на топ-ниво".

"За всяко решение, което се вземе, ще намериш хора, които са За и хора, които са против. Но за мене лично, аз не знам какво ще правим, ако останем с три позволени смени по време на мачовете.

Бившият капитан на Франция заяви, че големият проблем не е натовареният график за всеки отбор около Коледа и Нова година, а по-скоро в какво състояние влизат да играят футболисти, които са били извадени от групата, изпратени в карантина или дори заболели от КОВИД-19. В повечето случаи става дума за хора, които не са достатъчно добре подготвени след принудителен период на пауза.

"Не съм притеснен заради начина на подреждане мачовете, защото това не е от сега. Това е традиция и всички футболисти във Висшата лига са свикнали с този план. Аз съм притеснен заради последиците от КОВИД, каза Виейра и потвърди за още няколко позитивни теста в отбора му преди няколко дни. Гостуването на Палас срещу Уотфорд в началото на месеца пък беше отложено заради заразени играчи.

"Надявам се, че ще бъдем в добро състояние за мача със Спърс, но определено трябва да отбележим няколкото положителни теста в последните дни. Да гостуваме на Тотнъм наистина е специално усещане - атмосферата, енергията на техните играчи. Така че за да се изправим в този мач ще ни трябва кураж и увереност в собствените ни сили, заяви още бившият халф.

Кристъл Палас е на 11-о място в Премиършип с 20 точки от 17 мача, на 6 след намиращия се на 6-о място отбор на Тотнъм.