Централният защитник на Ливърпул Върджил ван Дайк прекара последните 18 месеца в получаване на какви ли не комплименти, но без никакви съмнения бившият капитан на Манчестър Сити Венсан Компани му отправи най-сериозния такъв (извън наградата за Играч на годината във Висшата лига за сезон 2018/2019). Според белгийския ветеран Ван Дайк е най-добрият защитник в цялата история на Премиърлийг.

През януари 2018 година „червените” строшиха световен рекорд с платените 75 милиона паунда на Саутхемптън за холандския национал. Това го превърна в най-скъпия защитник за всички времена, като този рекорд беше подобрен това лято от Манчестър Юнайтед, извадил 85 милиона паунда за Хари Магуайър от Лестър Сити.

С Ван Дайк в състава си през предходната кампания Ливърпул спечели 97 точки във Висшата лига и остана само на точка зад шампиона Манчестър Сити и успя да спечели Шампионската лига. Всичко това превръща 28-годишния холандец в сериозен фаворит за „Златната топка”.

Съвсем скоро Венсан Компани ще изиграе своя бенефис и на една от пресконференциите преди този мач белгиецът, прекарал 11 сезона във Висшата лига, беше запитан кой според него е най-силният защитник, подвизавал се във шампионата. „Бих посочил Върджил ван Дайк”, заяви Компани. „Той не е бил толкова дълго време на сцената като Джон Тери и Рио Фърдинанд, които играха доста години, но нещата, които прави през последните сезони сочат, че той е по-добър.”

„Той показа, че ако беше играл тук по-дълго време, щеше доста време да е на върха. Ливърпул преди Ван Дайк беше коренно различен тим. Това му го признавам”, заяви Компани.