Дерби №200 във всички турнири между Манчестър Юнайтед и Ливърпул завърши с победа на "червените дяволи" с 2:1 в пряк сблъсък за второто място във Висшата лига.

Сега Манчестър Юнайтед има вече 5 точки аванс, а Ливърпул е само на две пред четвъртия Тотнъм, който е с мач по-малко.

Два гола на Маркъс Рашфорд в рамките на 10 минути в началото на мача донесоха успеха на Ман Юн, а Ливърпул дори не реализира - тяхното попадение дойде след автогол.

Ман Юнайтед свърши работата си през първото полувреме, вкара два пъти от две положения, и сдаде инициативата за второто, когато Ливърпул имаше категорично предимство във владението на топката, но не успя да реализира нищо.

Стратегията на Моуриньо сработи и "червените дяволи" доминираха през първото полувреме, в което Ливърпул имаше само една голова възможност. Атакуващият състав на

Специалния бързо даде резултат и Маркъс Рашфорд се отплати за доверието на наставника още в 14-та минута.

Младокът, за първи път титуляр от декември, реализира прекрасен гол, след като топката му бе свалена пред пеналта от Лукаку, той я овладя на гърди, размина защитника пред себе си и преодоля Кариус.

Прекрасен гол на Рашфорд отвори дербито

Ливърпул пропиля страхотен шанс в 22-та минута, след като топката кацна на главата на Върджил Ван Дайк, но той стреля в аут.

Точно 10 минути след първото попадение обаче, комбинацията Лукаку - Рашфорд бе безмилостна. Белгиецът се пребори за топката пред наказателното поле, след рикошет тя стигна до Рашфорд вляво в наказателното поле и той с класен шут направи 2:0.

Първото полувреме се оказа почти перфектно за Ман Юнайтед, като след като поведе с 2:0 тимът на домакините държеше нещата под контрол.

Втори за Юнайтед - втори за Рашфорд

Звездите на Ливърпул Мохамед Салах, Роберто Фирмино, Садио Мане не само нямаха думата, но и правеха чести грешки, които ги лишаваха от владение на топката.

След като доминираха тотално от началото на второто полувреме, гостите все пак успяха да вкарат гол и да намалят. Попадението всъщност бе автогол на Ерик Баи, който засече в мрежата центрирана отдясно топка от Садио Мане, и остави безпомощен Давид Де Хеа.

Баи върна Ливърпул в мача с автогол

Преди и след гола Ливърпул имаше и на два пъти претенции за дузпа, но реферът Крейг Поусън не даде такава.

Най-спорната ситуация бе в 54-та минута, когато Андрю Робъртсън центрира отляво в наказателното поле и топката срещна ръката на Антонио Валенсия. Поусън обаче прецени, че няма умисъл.

В 81-та минута Поусън отново остана безмълвен, след като Садио Мане се сблъска с Маруан Фелаини, но реално и двамата имаха вина в ситуацията.

Въпреки надмощието си, Ливърпул завърши мача само с два удара в очертанията на вратата на Де Хеа, и дори финалната обсада на наказателното поле на Ман Юнайтед не даде резултат и куп корнери не доведоха поне до равенство.

Смяната на стратегията от първото за второто полувреме за Юнайтед донесе три важни точки за тима, може би определящи за битката за второто място в Премиършип.