Полицията във Великобритания даде ясното около проваленото дерби между Манчестър Юнайтед и Ливърпул по-рано днес. Двубоят бе отложен след протест на феновете на „червените дяволи“.

Gulliver/Getty Images
33 снимки

“Феновете на стадиона бяха изгонени от офицерите, но отвън враждебността нарастваше с хвърляне на бутилки и ограждения по полицаите. Двама офицери бяха ранени, като един беше нападнат с бутилка и е получил рана в лицето, след което е бил закаран в болница. В нарастващата ситуация на враждебност трябваше да бъдат разположени допълнителни полицаи и да бъдат привлечени още от съседните управления, които да помагат“, се казва в изявлението.

„След дискусията с Висшата лига, Общината и клубовете беше взето съвместно решение за отлагането на мача от съображение за сигурност“, добавиха още.

Помощникът на главния селретар Ръс Джаксън заяви: „Поведението, проявено днес от феновете на „Олд Трафорд“ беше безрасъдно и опасно. Разбираме страстта, която много поддръжници изпитват към своя отбор, е напълно уважаема правото на мирен протест. Създадохме планове, които да гарантират, че това може да се случи безопасно, но скоро стана ясно, че много от присъстващите нямат намерение да правят това по мирен начин. Действията на хората изискваха да вземем офицери от полицията на първа линия и да обадим в подкрепа на съседни сили, за да предотвратим влошаването на протеста. В различни точки бяха хвърлени бутилки и ограждения срещу офицери, създавайки риск за собственото си здраве и това на полицаите“, заяви Джаксън.

„Започнахме разследване и ще работим в тясно сътрудничество с партньорите си, за да гарантираме, че ще разберем пълните обстоятелства около днешните събития“, добави още той.