Футболната асоциация на Англия беше призована да наложи наказание на намиращия се в страхотна форма полузащитник на Манчестър Сити Бернардо Силва. Причината бе публикация на португалеца в „Туитър” до неговия съотборник Бенжамен Менди, която беше счетена за расистка.

25-годишният Силва се видя принуден да изтрие въпросния туит, в който наложи снимка на Менди като дете до изображение на тъмнокожо дете, което всъщност представлява логото на испанската компания Conquitos. В социалните мрежи обаче веднага се нароиха стотици упреци, че въпросното изображение има обиден характер, макар самият Менди да се забавлява искрено с действията на своя съиграч.

От ФА вече са се свързали с Манчестър Сити, като са поискали от клуба по-стриктно наблюдение (и когато е необходимо - контрол) върху посланията, които футболистите на клуба отправят в социалните мрежи. От инициативата за елиминирането на расизма във футбола Kick It Out обаче незабавно настояха ФА да наложи конкретни санкции.

„Изключително разочаровани сме да видим туита, публикуван от Бернардо Силва и по-късно изтрит”, написаха от кампанията в изявление. „Расистките стереотипи никога не са били допустими като „шеги”. Шокирани сме, че някой, който се явява модел за подражание на милиони не е успял да разбере дискриминационната същност на своята публикация. ФА беше известена и вярваме, че трябва да се предприеме ретроспективно действие, включително и задължително обучение, което е от витално значение за борбата срещу обидно поведение като споменатото”, се казва още в изявлението.

Самият Бернардо вчера реагира на цялата шумотевица със заключението, че в наши дни вече не му е позволено да се шегува дори с приятелите си: