Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола се отнесе изключително колегиално след триумфа на своя тим с шампионската титла на Англия за втора поредна година. Небесно сините” надиграха Брайтън с 4:1, за да си гарантират успеха, финиширайки с точка повече – 98 спрямо 97 – пред преследвача Ливърпул.

За испанския тактик това беше 26-и трофей в кариерата, а той чистосърдечно призна, че неговото спечелване му е коствало най-много усилия.

„Трябва да кажем на Ливърпул „поздравления” и „благодаря много”, защото те ни тласнаха, за да подобрим нашите стандарти”, коментира Гуардиола.

„Невероятно е – 98 точки, две поредни титли. Повишихме нивото спрямо миналия сезон, а Ливърпул ни помогна за това. За да спечелим тази титла трябваше да направим 14 поредни победи. Нямахме право да изпуснем нито една точка. Това е най-трудната титла, която съм печелил в кариерата си, и то с разлика спрямо останалите”, допълни наставникът на Сити.

„Гражданите” имат шанса да приключат кампания 2018/2019 с требъл, тъй като им предстои и финал за ФА Къп срещу Уотфорд. Срещата ще се играе на 18 май насред митичния „Уембли”.

„Приемаме това предизвикателство и през следващия сезон ще се върнем по-силни, обещавам ви го. Сега ни остава да изиграем още един мач, после ще седна заедно с Чики (Бегиристайн, футболният директор на Сити – б.р.) и ще решим кое е най-доброто. През миналото лято прибавихме единствено Рияд Марез, а той вкара страхотен гол днес. Ще решим от какво има нужда отбора.”

„Да, имаме слабости. Момчетата не са от най-високите, така че при всяко статично положение отивам в църквата да се моля. Защитаваме се с Рахийм Стърлинг, Давид Силва, Бернардо Силва. Такива са реалностите.”

„Толкова, толкова сме уморени, но в същото време печеленето на трофеи те зарежда с много енергия. Пристрастяващо е. След няколко дни е финалът за ФА Къп и сме готови да се изправим срещу Уотфорд, за да спечелим четири трофея в един сезон (прибавя и Къмюнити Шийлд към шампионската титла и Купата на Лигата – б.р.). После ще се подготвим добре, за да се върнем още по-силни.”

„Очаквам Ливърпул да задържи нивото, а и останалите да бъдат по-добри: Манчестър Юнайтед трябва да се върне в играта, Челси на Маурицио Сари ще бъде по-силен. Тотнъм играе финал в Шампионската лига, а Арсенал също ще е по-добър”, допълни Гуардиола.