Преди да започне сезонът във Висшата лига специалисти и анализатори бяха сигурни само в едно - че Нюкасъл ще е сигурен изпадащ. Но отписваните "свраки" поднесоха една от големите изненади от началото на сезона, след като взеха скалпа на гласения за борбата за титлата тим на Тотнъм с 1:0, при това в новия дом на "шпорите". 

Големият герой за тима от Северна Англия беше Жоелинтон, който реализира единственото попадение в средата на първата част. Последва мощен натиск на домакините, но до попадение те така и не стигнаха и излязоха от стадиона с увесени носове. 

Мачът започна в много добро темпо и от двата тима, като гостите по нищо не отстъпваха на фаворизирания си съперник. И все пак в началото Тотнъм имаше леко надмощие, но Ерик Ламела и Дани Роуз не бяха точни. 

Най-чистата възможност за "шпорите" дойде в 24-та минута, когато Шон Лонгстаф изстреля невероятен изстрел от дистанция, който се забиваше под гредата на Юго Лорис, но френският страж се намеси великолепно и изби. 

Малко след това обаче той беше безпомощен. В 27-та минута Жоелинтон получи страхотен пас пред наказателното поле, Дейвинсон Санчес увисна да го покрие, а впоследствие и шпагатът му беше неуспешен и нападателят на Нюкасъл беше безпощаден - 1:0. 

Лондончани реагираха като ужилени. Те взеха топката и атакуваха безспир, но без успех. В 34-та минута Хьон Мин Сон беше на крачка от попадението, но изпълнението му от изгодна позиция беше отразено по великолепен начин от Мартин Дубравка. 

Отново кореецът, както още Хари Кейн и Дани Роуз, така и не успяха да стигнат до целта преди почивката и тя дойде при гол аванс за "свраките". След подновяването на играта картинката не се промени особено, в сравнение със заключителните минути на първото полувреме. 

Роуз, Ламела, Санчес и кой ли още не се надпреварваха да пропускат един през друг, а Мигел Алмирон и Жоелинтон пропуснаха редките възможности за "свраките" след подновяването на играта. В последните минути на мача обръчът пред вратата на гостите се затегна почти до скъсване. 

Хари Кейн не демонстрира точност при шансовете, които му се откриха, а в 78-та минута поиска и дузпа. Тогава се строполи в наказателното поле след минимално съприкосновение със съперник, реферът изгледа ситуацията на ВАР и прецени, че няма основание да посочи бялата точка. 

В 81-та минута Лукас Моура направи пропуска на мача, след като получи перфектна топка от Муса Сисоко на няколко метра от голлинията, но незнайно как прати топката високо над вратата. "Шпорите" продължаваха да налитат като обезумели, но защитата на Нюкасъл, макар и крайно задъхваща се вече в последните минути, някак успяваше да отбива този натиск. 

Хьон Мин Сон, Кейн и Бен Дейвис пропиляха страхотни шансове за изравняване и в крайна сметка Тотнъм трябваше да се примири с поражението, първо пред собствена публика за този сезон. След тази развръзка лондончани остават с четири точки, а Нюкасъл записа първа победа и вече има три точки, макар все още да е в опасната зона.