Отборът на Арсенал завърши сезона във Висшата лига с победа. Момчетата на Унай Емери надделяха с 3:1 над Бърнли на "Търф Муур" в среща от 38-ия кръг на шампионата.

“Топчиите” имаха илюзорни шансове за Топ 4, но трябваше да наваксат цели 8 гола (при загуба на Тотнъм от Евъртън), за да изместят "шпорите" от четвъртото място. В крайна сметка Тотнъм завърши при 2:2 у дома с "карамелите" и остави Арсенал пети в крайното подрежадне.

Иначе срещу Бънрли "топчиите" вкараха на два пъти чрез Пиер-Емерик Обамеянг (52', 63'), както и чрез Едуард Нкетиа в добавеното време на втората част (94'). Почетен гол за Бърнли реализира Ашли Барнс.

Попаденията на Обамеянг го пратиха на върха при голмайсторите с 22 попадения. Той се изравни със Садио Мане и Мохамед Салах, като и тримата ще си разделят наградата за голмайстор на шампионат. 

Арсенал завършва пети със 70 точки, на 4 пункта зад 5-ия Манчестър Юнайтед (66 т.) и на една зад 4-ия Тотнъм (71 т.).

19 снимки

Иначе срещата започна с възможност за Бърнли. В третата минута вратарят на домакините Том Хийтън избута топката с ръка в корнер, но контактът беше извън наказателното поле и съдията назначи нарушение. В 5-ата минута пък Обамеянг удари греди с глава.  

След почивката головете заваляха. В 52-рата Чарли Тейлър се подхлъзна и това позволи на Обамеянг да излезе фронтално срещу вратаря. Габонският стрелец матира стража с удар в левия долен ъгъл - 0:1.

В 63-тата Аяйви центрира към втората греда, където Обамеянг реализира изключителен гол от въздуха за 0:2. С този гол Оба се изравни на върха при голмайсторите с 22 попадения.

Стотина секунди по-късно домакините намалиха. Гудмундсон центрира на първа греда и там Барнс вкара с глава за 1:2. В последните секунди на добавеното време Едуард Нкетиа вкара почти от аутлинията за крайното 1:3.