Един от водещите невролози във Великобритания - д-р Питър Хамлин, написа в колонката си във в. "Телеграф", че следващият месец ще бъде от решаващо значение за възстановяването на сър Алекс Фъргюсън след претърпения мозъчен кръвоизлив.

"Най-честата форма на кръвоизлив за мъж на неговата възраст с анамнеза за сърдечносъдови проблеми е интрацеребрална, при която има кръвотечение в мозъчната тъкан, което причинява непоправими увреждания на тези клетки. В случая на сър Алекс хирурзите са решили да оперират, защото са смятали, че размерът на кръвния съсирек причинява увреждане на останалата мозъчна тъкан”, коментира специалистът.

„Това често е животоспасяваща операция и има за цел да намали всяко дългосрочно увреждане, от което сър Алекс може да страда при тази форма на удар. През първите няколко дни след операцията фокусът е върху закрепянето на здравето на пациента и е много труднo да се даде прогноза в първите дни, дори често и в продължение на първите няколко седмици.”

Ако пациентите оцелеят, но нямат признаци на подобрение в близките месеци, то е малко вероятно, да се върнат към предишното си здравословно състояние. Въпреки това в момента Фъргюсън има всичко, за което да се бори и шансът за пълно възстановяване, макар и понякога след дълъг период на рехабилитация, е на лице", пише Хамлин.

Сър Алекс Фъргюсън остава под лекарско наблюдение, след като в събота претърпя животоспасяваща операция.