Футболният свят беше потресен от новината в събота вечерта, че легендата сър Алекс Фъргюсън е в болница и е претърпял спешна животоспасяваща операция. И докато близки, роднини и лекари засега пестят информацията за състоянието му, английските медии обобщиха какво знаем засега. 

Какво е състоянието на легендарния шотландец?

Сър Алекс в момента е в интензивното отделение на болница в Макълсфийлд, след като му е била направена спешна операция в събота вечер. Състоянието му е стабилно, операцията е успешна, но лекарите още не дават прогнози. 

От какво страда Сър Алекс?

Според официалната информация, той е получил мозъчен кръвоизлив, вероятно причинен от спукана аневризма. Фъргюсън се е почувствал зле в събота следобед и веднага е закаран в болница. Линейката е имала и полицейски ескорт, за да стигне по-бързо. 

Какво може да причини въпросния мозъчен кръвоизлив?

Според медиците, това състояние може да е в резултат на физическа травма на главата, но и следствие на високо кръвно налягане, което изтънява стените на артериите и те по-лесно се късат, което улеснява въпросните кръвоизливи. Те споделят, че за съжаление въпросното състояние може да се причини и от съвсем леко физическо действие, вдигане на тежко, кашляне и дори неособено силен напън. 

Какви са прогнозите за възстановяването на Сър Алекс?

Общо взето, нищо не може да се каже на толкова ранен етап. Зависи каква част от мозъка е била засегната, колко масивен е бил кръвоизливът и други дребни и по-големи детайли. В най-оптимистичния случай, може да се окаже, че още след изписването си ще е на крака. Но всеки случай е индивидуален и зависи от степента на усложнението, както и колко рано е овладян кръвоизливът. Може да се стигне и до месеци тежко възстановяване, а в някои случаи пациентите остават във вегетативно състояние. Всичко зависи от индивидуалния случай при Сър Алекс.