Евертън и Мидълзбро изиграха страхотен мач от 5-ия кръг на Висшата лига, който за малко да бъде опорочен от съдията Лий Мейсън. Той призна два нередовни гола и на двата тима в средата на първата част, но в крайна сметка "карамелите" триумфираха след пълен обрат с 3:1 и излязоха временно на второто място в класирането. 

Първият гол в мача беше за Боро и беше просто скандален. Очеизвадно нарушение на Алваро Негредо не беше видяно от рефера и в крайна сметка беше зачетен автогол на стража Маартен Стекеленбург. Малко след това мърсисайдци изравниха с гол, дело на ветеерана Гарет Бари в неговия мач номер 600 в елита, но и при него имаше нарушение на Ашли Уилямс в атака. 

След тези два скандални гола домакините овладяха изцяло инициативата и още до почивката реализираха две попадения, дело на Шеймъс Коулман и Ромелу Лукаку, с което отрано си изковаха трите точки и се задоволиха просто да пазят аванса си след почивката. 

Мачът започна под диктовката на мърсисайдци и те имаха всички чисти положения в първите минути. Но Рос Баркли и Кевин Миралас не успяха да оползотворят усилията на съотборниците си и изстрелите им или бяха отразявани от стража на противника Виктор Валдес, или не намираха целта. 

Така постепенно се стигна до 21-та минута, в която изненадващо новаците в Премиършип поведоха. При това повече от скандално. При едно центриране от левия фланг Алваро Негредо тръгна да играе с глава във вратарското поле, но въобще не докосна топката, а удари ръцете на вратаря Маартен Стекеленбург. Логично, холандецът изпусна топката в мрежата си. Вместо логично този гол да не бъде зачетен, Лий Мейсън посочи центъра, а всички на "Гудисън парк" не доумяваха защо. 

И сякаш за да се реваншира, само четири минути след това той призна също толкова спорен гол на "карамелите". При едно центриране от корнер Ашли Уилямс влезе опасно на защитник на Боро и той не можа да отиграе. Мейсън не видя нарушението,а топката стигна до юбиляря Гарет Бейл, който щеше да скъса мрежата с мощния си изстрел под гредата за 1:1. 

След този момент домакините се развихриха. Те налитаха като оси и стигнаха логично до попадение в 42-та минута. Тогава Ромелу Лукаку с петичка чукна към Шеймъс Коулман, който преодоля двама защитници и с удар в близкия ъгъл на Виктор Валдес направи обрата пълен, а трибуните бяха в екстаз. 

Всичко като интрига в този мач приключи малко след това. В първата минута на продължението Яник Боласие центрира страхотно в наказателното поле, Ромелу Лукаку съвсем леко отклони топката, но достатъчно, за да преодолее Валдес и резултатът стана 3:1. Останаха съмнения, че белгиецът е бил в засада, но и тази ситуация убегна от погледа на съдията. 

Последва доста по-спокойна откъм емоции втора част, в която чистите положения не бяха особено много. "Карамелите" се задоволяваха да отбиват напъните на противника да намали преднината им, а на свой ред организираха опасни контри, но пък завършващият пас и ударът след това им куцаше. 

В края играчите на Боро се хвърлиха здраво напред и търсеха поне втори гол, за да върнат интригата в пълна степен. Но ударите им бяха избивани от защитата на мърсисайдци, а пък и когато се налагаше, Стекеленбург беше на мястото си и натискът не даде резултат. 

За отбелязване е смяната на Гарет Бари в последните секунди на неговия мач 600, за да обере овациите на публиката в двубоя, който ознаменува и с попадение, което беше много важно за крайния изход. Така Евертън се поздрави с трите точки и вече има 13 от 15 възможни в Премиършип. След хубавия старт пък Мидълзбро остава с 5 точки и е в долната част на таблицата.