Бившият директор в Челси и Манчестър Юнайтед – Питър Кениън, е направил оферта за закупуването на Нюкасъл Юнайтед чрез американски консорциум, базиран в щата Флорида. Офертата е на стойност 300 милиона британски лири, като 125 милиона паунда се заплащат веднага, а останалите 125 са във формата на банкови кредити. Фондът – GACP Sports, който притежава френския Бордо, планира да утвърди „джордитата” в Топ 10 на Висшата лига, ако се стигне до сделка.

Сейнт Джеймсис Парк

източник: Gulliver/GettyImages

Английските медии се позовават на информация от Sportsmail, че доклад от 46 страници е бил предоставен от Кениън и групата за плановете, свързани с Нюкасъл. Плановете са били изготвяни няколко месеца. Смята се, че GACP е осигурил средствата за финансиране в размер на 300-те милиона паунда, като 175 милиона от тях ще бъдат изплатени за три години. Същевременно Майк Ашли ще получава по 3% лихва на всяка година. Допълнителни 50 милиона лири ще трябва да бъдат инжектирани незабавно в клуба, за да бъдат покрити всички налични оперативни разходи на „Сейнт Джеймсис Парк”. Офертата е подадена на Майк Ашли, настоящият собственик на клуба, който е посочил, че ще даде обратен отговор до десет дни.

стадион "Сейнт Джеймсис Парк"

източник: Gulliver/GettyImages

Това е преработена оферта на Питър Кениън, след като се опита по-рано през годината да придобие Нюкасъл, но без успех. В допълнение, компанията на Ашли – Sports Direct, ще има права за реклами на стадиона на „джордитата” до окончателната вноска. В доклада си Кениън и GACP описват амбициите си за Нюкасъл, като акцентират, че в този момент клубът е „подценявана марка” в световен план, но спокойно може да се трансформира в утвърден отбор от Топ 10.

Кениън ще стане изпълнителен директор на Нюкасъл, ако бъде приета офертата и ще работи в колаборация с партньорите от GACP – Джоузеф ДаГроса-младши, Уго Варела и Давид Найтхардт, като триото също оперира всичко и в Бордо. През юли 2018-а консорциумът заплати 75 милиона евро, за да закупи „жирондинците”, които изпитваха трудности в първата година от управлението му, завършвайки 14-и в Лига 1.

ДаГроса е президент на Бордо, а Варела е спортен консултант.

Сейнт Джеймсис Парк

източник: Gulliver/GettyImages

Нюкасъл заема незавидното 17-о място в Премиър лийг след шест мача, а отборът има само пет точки в актива си.