Манчестър Сити победи Манчестър Юнайтед с 3:1 с градско дерби от 27-ия кръг на Висшата лига. Двубоят на "Етихад" започна отлично за гостите, които откриха със страхотен гол на Маркъс Рашфорд. Десет минути след почивката Фил Фодън изравни след блестящо изпълнение от далечна дистанция. В 80-ата минута отново Фодън завърши обрата за "гражданите", а в продължението на втората част Ерлинг Халанд оформи крайния резултат. 

Възпитаниците на Пеп Гуардиола бяха много по-добрият отбор през по-голяма част от мача и закономерно стигнаха до успеха. Андре Онана се отличи с няколко спасявания, а в края на първото полувреме Халанд направи непростим пропуск, след като не успя да вкара от метър в опразнената врата. 

С успеха Сити събра 62 точки и отново се доближи на точка от лидера Ливърпул. Юнайтед е шести с 44 точки. 

Gulliver/GettyImages
68 снимки

Срещата започна с очакван домакински натиск. Във 2-ата минута Фил Фодън опита удар от далечна дистанция, който след рикошет излезе в корнер. Малко след това Ерлинг Халанд опита удар с глава, но скочи по-рано и прати кълбото в аут. 

В 7-ата минута "червените дяволи" шокираха "гражданите". Бруно Фернандеш получи пас от дълбочина от Анде Онана. Португалецът овладя пред противникото наказателно поле и върна към Маркъс Рашфорд. Нападателят беше непокрит и с брилянтен удар от над 20 метра в горния десен ъгъл не остави шансове на Едерсон - 0:1. 

В 14-ата минута Бернардо Силва намери Фил Фодън в наказателното поле. Англичанинът отправи удар, който Андре Онана изби в корнер. Малко след това Жереми Доку проби отляво и намери Бернардо Силва, чийто удар беше блокиран. В 17-ата минута Рубен Диаш сбърка, като позволи на Рашфорд да му отнеме топката. Нападателят обаче не успя да овладее добре и пропусна възможността да излезе сам срещу Едерсон. 

В 19-ата минута Кевин де Бройне със страхотен пас изведе Фил Фодън сам срещу Онана. Фланговият нападател напредна, а Онана излезе да скъси ъгъла си и отрази удара му. Шест минути след това Родри шутира от далечна дистанция, а след рикошет топката излезе в деветия корнер за "гражданите" от началото на мача. 

В 32-ата минута Доку отново проби отляво и опита удар, който беше блокиран от Диого Далот. Каземиро опита да изчисти с глава, но сбърка, а от това не успя да се възползва Ерлин Халанд. Норвежецът отправи удар с глава, който не намери целта. Минута след това Рафаел Варан не успя да изчисти добре центриране на Кевин Де Бройне. Топката се озова в Родри, който от 11-12 метра отправи удар от движение, но Онана внимаваше и изби. 

Натискът на "гражданите" продължи и в 37-ата минута удар от близка дистанция на Фодън беше блокиран. В края на полувремето Доку центрира, а Рафаел Варан в последния момент изпревари Ерлинг Халанд и изби. Топката се озова във Фил Фодън, който шутира силно, но Коби Мейно блокира топката. Минута по-късно Фодън свали с глава топката за Халанд, но норвежецът от един метър не успя да намери опразнената врата и направи непростим пропуск. 

Втората част започна с натиск на Сити. В 49-ата минута Бернардо Силва продължи топката към Жереми Доку отляво. Белгиецът центрира остро към далечната греда, а само добрата намеса на Андре Онана, който изби топката, попречи на Фил Фодън да вкара на празна вратата. 

В 56-ата минута крепостта на "червените дяволи" падна. Родри подаде към Фил Фодън отдясно. Крилото влезе малко навътре и с брилянтен удар от около 20 метра в горния десен ъгъл направи Онана безпомощен - 1:1. 

В 71-ата минута Онана се справи с удар от далечна дистанция на Кайл Уокър. Малко по-късно Едерсон влезе твърдо в краката на Алехандро Гарначо в наказателното поле, като вратарят успя първи да играе с топката, поради което съдията реши да не дава дузпа за "червените дяволи". 

В 80-ата минута Сити направи пълен обрат. Фил Фодън получи пред наказателното поле и подаде към Хулиан Алварес. Аржентинецът пусна извеждащ пас към Фодън, който навлезе в наказателното поле отляво и пусна топката под плонжа на Онана за 2:1. 

В първата минута на добавеното време на втората част силен удар на Де Бройне от далечна дистанция мина опасно покрай вратата. Малко след това Софиан Амрабат не успя да овладее пас на Каземиро и това позволи на Родри да му отнеме пред наказателното поле. Испанецът пусна пас към Ерлинг Халанд, който от този път не сбърка и с удар в далечния ъгъл вкара за 3:1. 


Манчестър Сити - Манчестър Юнайтед 3:1

0:1 Маркъс Рашфорд (7)

1:1 Фил Фодън (56)

2:1 Фил Фодън (80)

3:1 Ерлинг Халанд (90+2)

Ман Сити: Едерсон, Кайл Уокър, Джон Стоунс, Рубен Диаш, Нейтън Аке, Родри, Бернардо Силва, Кевин Де Бройне, Жереми Доку, Фил Фодън, Ерлинг Халанд 

Мениджър: Пеп Гуардиола

Ман Юн: Андре Онана, Диого Далот, Виктор Линдельоф, Джони Еванс, Рафаел Варан, Каземиро, Коби Мейно, Скот Мактоминей, Бруно Фернандеш, Алехандро Гарначо, Маркъс Рашфорд

Мениджър: Ерик тен Хаг