Арсенал продължава да се движи по оптималния за себе си график в борбата с Манчестър Сити за титлата в Англия. В дерби мача на 37-ия кръг във Висшата лига „артилеристите“ спечелиха с минималното 1:0 в традиционно тежкото гостуване за тях на „Олд Трафорд“ срещу Манчестър Юнайтед. Единственият гол в северозападна Англия падна в 20-ата минута, когато Леандро Тросар завърши нападение, което можеше да е нередовно, ако Каземиро не беше покрил засадата с 10 метра.

Това е втора победа на Арсенал като гост на Манчестър Юнайтед в последните 17 години.

Така Арсенал се завърна на върха в класирането на Англия и тимът вече има 86 точки, една пред втория Ман Сити. Проблемът пред „топчиите“ е, че „гражданите“ са с мач пасив, който ще се изиграе през седмицата срещу големия исторически съперник на Арсенал, а именно Тотнъм Хотспър.

Загубата пък не е нещо ново за „червените дяволи“, като тя е втора поред след унижението с 0:4 от Кристъл Палас в началото на седмицата и тимът остава осми с 54 точки, три зад седмия Челси и две пред деветия Уест Хем Юнайтед.


Манчестър Юнайтед vs Арсенал

източник: sofascore.com

В третата минута Мартин Йодегаард продължи към Букайо Сака, чийто шут беше спасен от Онана. При последвалото нападение МакТомини отне в опасна зона от Партей и на практика изведе Расмус Хойлунд сам срещу Давид Рая, ала ударът на датския нападател беше ужасяващ. В седмата минута Гарначо овладя в наказателното на Арсенал и стреля, но бранител на лондончаните блокира.

В 14-ата Диого Далот проби отляво навътре и напредна много сериозно. Португалецът опита да свие вдясно към Амад Диало, но Тросар се притече на помощ и изби в корнер. Седем след това "артилеристите" излязоха напред в резултата. Андре Онана изрита напред, но Бен Уайт изрита напред вдясно към Кай Хавертц. Той изглеждаше засада, ала Каземиро покри изключително много, след като едва се провлачи при изнасянето на топката и Хавертц намери Леандро Тросар, който дори не бе опазен от бразилеца и отблизо откри - 1:0.

В 29-ата минута Сака от легнало положение подаде с Бен Уайт в наказателното на Манчестър. Бранителят стреля от много малък ъгъл, но той отлетя встрани. Постепенно Арсенал превзе владението на топката и успокои темпото в срещата, докато "червените дяволи" се лутаха доста с действията си по терена.

Guilliver/GettyImages
66 снимки

Втората част започна сравнително спокойно с висока преса на Юнайтед. Гостите обаче хладнокръвно разиграваха в задни позиции, след което постепенно се изнесоха и напред. Продължителна атака доведе шанс пред Деклан Райс в 55-ата, но ударът му беше блокиран.

В 72-ата резервата Антони се понесе през средата и стреля с левия крак, но не затрудни Давид Рая. 12 преди края Арсенал стигна до добра възможност за гол, след като Габриел Мартинели проби отляво. Бразилецът влезе навътре и си проправи място за стрелба, но Андре Онана изби с лявата си ръка зрелищно.

Малко след това много силен удар на Деклан Райс също беше отразен от камерунския страж на манчестърци. В 83-тата вратарят направи още две отлични спасявания, с които спря лондончани от удвоявана на аванса.

В последните над 10 минути от двубоя, включително и в допълнителното време, теренът стана много тежък заради паднали дъжд, а столичани успяха да издържат на натиска на Юнайтед.

FT / МАН ЮНАЙТЕД - АРСЕНАЛ 0:1

0:1 Тросар 20'

Стадион: "Олд Трафорд" (Манчестър, Англия)

Рефер: Пол Тиърни

Ман Юнайтед:  Андре Онана – Аарън Уан-Бисака, Каземиро, Джони Еванс, Диого Далот, Коби Мейноо, Софиан Амрабат, Скот МакТомини, Амад Диало, Алехандро Гарначо, Расмус Хойлунд

Мениджър: Ерик тен Хаг

Арсенал: Давид Рая – Бен Уайт, Уилиям Салиба, Габриел Магаляеш, Такехиро Томиасу – Томас Партей, Мартин Йодегаард, Деклан Райс – Букайо Сака, Кай Хавертц, Леандро Тросар

Мениджър: Микел Артета