Ливърпул и Манчестър Сити завършиха 1:1 в дербито на 28-я кръг във Висшата лига. Попадението за "гражданите" бе дело на Джон Стоунс след изпълнение на корнер, а Алексис Мак Алистър изравни през втората част от дузпа. И двата отбора имаха добри положения, темпото и нивото бе високо, но по-чистите положения сякаш бяха пред мърсисайдци. През второто полувреме Доку удари греда за гостите, а домакините имаха сериозни претенции за нова дузпа в добавеното време. След това равенство Ливърпул е на 2-о място с 64 точки, а Манчестър Сити остава на 3-а позиция с 63 пункта на сметката си.

Getty/Gulliver images
64 снимки

Първата възможност в срещата дойде в третата минута, след като Бернардо Силва намери Хулиан Алварес на левия фланг, а последният опита удар с левия крак, но Келехър внимаваше и успя да спаси. Малко след това Манчестър Сити отне в средата на центъра, а Де Бройне опита мощен удар от границата на наказателното поле, но стражът на Ливърпул реагира с добра намеса.

В 13-а минута Конър Брадли получи празно пространство на фланга и напредна с топка в крака, като пусна добър успореден пас на голлинията, но Дарвин Нунес се размина с топката и не успя да оползотвори добрия шанс за мърсисайдци.

Само пет минути по-късно Дарвин Нунес бе изведен на страхотна позиция, а уругваецът намери Луис Диас, който се разписа пред опразнената врата, но попадението бе отменено поради засада на уругваеца, а резултатът остана същият.

В 24-а минута Кевин де Бройне изпълни по чудесен начин корнер, а защитата на Ливърпул не бе организирана, като Джон Стоунс изскочи на първа греда и засече топката, като този път Келехър нямаше как да реагира - 1:0 за Манчестър Сити.

Ливърпул отговори в 31-а минута, след като Харви Елиът опита центриране с левия си крак и намери непокрития Доминик Собослай, а унгарският полузащитник стреля веднага с глава, но от чиста позиция не успя да уцели вратата.

В 39-а минута Ерлинг Халанд бе оставен очи в очи с Върджил ван Дайк, като норвежкият нападател бе затруднен и опита удар с левия крак, но не успя по никакъв начин да затрудни вратаря на Ливърпул, който улови спокойно.

Само три минути след това Луис Диас премина покрай Родри и Кайл Уокър, като бе достатъчно настойчив и опита удар с десния крак от границата на пеналтерията, но топката профуча встрани от страничния стълб на Едерсон.

В третата минута на добавеното време за първата част Родри извърши нарушение срещу Алексис Мак Алистър, за което получи жълт картон. Зад топката застана Доминик Собослай и изпълни силен пряк свободен удар, но Едерсон бе нащрек и се хвърли по чудесен начин, улавяйки кълбото.

Веднага след началото на втората част Нейтън Аке допусна груба грешка, връщайки топката към Едерсон, а Дарвин Нунес изпревари бразилския страж, като вратарят на Манчестър Сити фаулира нападателя на Ливърпул, а главният арбитър веднага отсъди дузпа. Изпълнението се забави поради проблеми с крака на Едерсон, но в крайна сметка Алексис Мак Алистър застана зад топката и изпълни категорично в десния ъгъл, без да остави шанс на вратаря да реагира - 1:1.

В 58-а минута Де Бройне видя празното пространство и намери Фил Фодън, който бе на чиста позиция и стреля, но Келехър придвидливо скъси ъгъла дистанцията до съперника и успя да отрази. Малко след това Мохамед Салах и Андрю Робъртсън се появиха на терена за сметка на Доминик Собослай и Конър Брадли.

В 63-а минута именно Салах даде изумителен пас, който преоделя голяма част от съперниковите футболисти и остави Луис Диас сам срещу вратаря, но той не успя да уцели вратата след удар с десния крак и шокира със своя пропуск.

Две минути по-късно Салах връхлетя върху отскочила топка след корнер и стреля с десния крак, но топката премина опасно близо до вратата. Малко след това Мак Алистър също видя празно пространство и на свой ред опита изстрел в далечния ъгъл, но Ортега реши да се подсигури и изби в корнер.

В 69-а минута в игра се появи Жереми Доку за сметка на Хулиан Алварес, а Кевин де Бройне отстъпи мястото си на Матео Ковачич. Две минути след това Ван Дайк показа добър дрибъл и напредна с топка в крака, като насочи топката на левия фланг към Робъртсън, който центрира с първото докосване, а Нунес връхлетя върху кълбото, но появилият се като резерва Ортега успя да спаси. Дарвин Нунес бе заменен от Коди Гакпо.

В 80-а минута Джарел Куанса нахлу между Халанд и Доку, като накрая реши да завърши с далечен удар, а Ортега успя да избие встрани. В 84-а минута Ливърпул организира страхотна атака, като Харви Елиът пусна прехвърлящ пас към Анди Робъртсън, който отклони с глава, а Мак Алистър връхлетя върху топката, но не успя да нанесе добър удар от удобна позиция и топката профуча над напречната греда.

Минута преди края на редовното време Халанд отклони към Жереми Доку, който виздя празното пространство и го използва, като навлезе в наказателното поле и опита удар в далечния ъгъл, но топката се отклони от левия страничен стълб на Келехър и после стражът на Ливърпул улови.

В четвъртата минута на добавеното време Мохамед Салах получи на десния фланг и достави топката на крака на Коди Гакпо, който от метър нацели напречната греда. При добавката Харви Елиът успя да отбележи, но попадението бе отменено заради засада на Салах в хода на атаката.

В 98-а минута Мак Алистър бе грубо атакуван от Жереми Доку в наказателното поле на Манчестър Сити, а аржентинецът се свлече на земята. Повторенията показаха, че белгиецът играе с топката, но кракът му продължава опасно и удря в гърдите халфа на Ливърпул. В крайна сметка дузпа не бе отсъдена и това бе последното действие в мача.

Стартови състави:

Ливърпул: 62. Куивин Келехър, 2. Джо Гомес, 4. Върджил ван Дайк, 78. Джарел Куанса, 84. Конър Брадли, 3. Ендо, 10. Алексис Мак Алистър, 8. Доминик Собослай, 7. Луис Диас, 19. Харви Елиът, 9. Дарвин Нунес

Треньор: Юрген Клоп

Манчестър Сити: 31. Едерсон, 6. Нейтън Аке, 25. Мануел Аканджи, 2. Кайл Уокър, 5. Джон Стоунс, 16. Родри, 17. Кевин де Бройне,20. Бернардо Силва, 19. Хулиан Алварес, 47. Фил Фодън, 9. Ерлинг Халанд

Треньор: Пеп Гуардиола