19-кратният шампион на Англия Ливърпул надделя трудно гостуващия на "Анфийлд" тим на Астън Вила с минималното 1:0 в двубой от 16-ия кръг на английската Висша лига. Единственото попадение реализира вездесъщия Мохамед Салах, който бе точен от дузпа в 67-ата минута. 

Gulliver/GettyImages
83 снимки

Двубоят бе доста емоционален заради завръщането на легендата на "червените" Стивън Джерард на "Анфийлд". Днес обаче той бе от другата страна на барикадата, тъй като водеше бирмингамци, но успя да спре любемия си тим в продължаващата борба за титлата. Двубоят премина под диктовката на домакините, които обаче имаха затруднения при отбелзването на гола, макар че имаха редица положения. В крайна сметка победата дойде след наказателен удар в средата на втората част. Гостите пък не отправиха нито един точен удар в рамките на целия мач. 

С този успех Ливърпул събра актив от 37 точки и остава на втора позиция, на само точка от лидера Манчестър Сити и с една повече от третия Челси. Астън Вила е 11-и с 19 пункта. В следващия кръг мърсисайдци приемат Нюкасъл, докато бирмингамци гостуват на Норич Сити.   

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!


Срещата започна с обичайния натиск на "червените", които подисаха дузпа в осмата минута, когато Садио Мане направи двойно с Мохамед Салах и влезе отляво в наказателвото поле и падна в него след съприкосновение с Мати Кеш, но съдията даде знак играта да продължи. 

В 11-ата минута удар на Трент Александър-Арнолд от границата на пеналтерията беше блокиран в корнер.

Три минути след това Вила получи добър шанс да застраши вратата на домакините от опасен свободен удар, отляво на наказателното поле. Дъглас Луис реши да стреля директно, но опитът му беше разочароващ. 

В 16-ата минута Ливърпул имаше нова възможност да поведе, след като Александър-Арнолд центрира отдясно в наказателното поле, а на далечната греда Андрю Робъртсън засече с глава, топката рикошира в Кеш, след което Емилиано Мартинес спаси и улови.

Три минути по-късно Алекс Окслейд-Чембърлейн стреля опасно от дистанция, но топката прелетя над напречната греза. 

Домакините продължаваха да пресират и в 25-ата минута Робъртсън центрира в наказателното поле, където Жоел Матип игра с глава, но отново Мартинс се намеси.   

Минута след това Робъртсън падна в наказателното поле след сблъсък с Мармалос Накамба, но отново не последва сигнал на съдията. 

След точно половин час игра бирмингамци получиха неочакван шанс. След изритана дълга топка в половината на Ливърпул от страна на Тайърън Мингс, Ашли Йънг се втурна отляво към наказателното поле, Алисон реши да излица, но се подхлъзна. Бившият играч на Манчестър Юнайтед прехвърли бразилеца и опита да намери свой съотборник, но бе блокиран от Матип. 

Ливърпул получи нов шанс да поведе в 44-ата минута, когато Фабиньо изведе Мохамед Сахал отдясно в наказателното поле. Египтянинът добре смени посаката и залъга Мингс, след което стреля в близкия ъгъл, но Мартинес отрази. 

Втората част започна отново с натиск на домакините, които се настаниха трайно в половината на Вила. Удар на Садио Мане беше блокиран, а Салах пък стреля неточно. 

В 53-ата минута само добрата намеса на вратаря Мартинес спаси неговия тим от това да изостане в резултата. Робъртсън центрира от корнер в наказателното поле, където Върджил ван Дайк се извиси и стреля силно с глава, но аржентиският вратар направи чудесно спасяване и изби над гредата.    

Пет минути след това Юрген Клоп пусна в игра Диого Жота на мястото на Алекс Окслейд-Чембърлейн. 

След точно час игра Салах стреля точно пред границата на наказателното поле и завъртя добре топката, която обаче премина над напречната греда.  

В 64-ата минута „червените“ получиха дузпа. Правещият чудесен мач до момента капитан на гостите Тайрън Мингс събори Салах в наказателното поле, който пробиваше отдясно, и главният съдия посочи бялата точка. Три минути след това египтянинът стреля прецизно в долния ляв ъгъл на Мартинес, който усети ъгъла, но не можа да спаси – 1:0. Това бе 21-ви гол за Салах от началото на сезона.

След попадението обаче "виланите" тръгнаха по-смело в предни позиции и отправиха няколко опасни центрирания, но защитата на домакините се справи. 

В 82-ата минута Ливърпул можеше да реши всичко, след като организираха скоростна контраатака, при която Мане изведе Салах отдясно в наказателното поле. Египтяннът обаче не успя да намери нито Мане, нито Диого Жота, след като не сполучи с паса.

В третата минута на добавеното време Фабиньо пусна пас за Салах в половината на Вила, нападателят напредна на скорост и комбинира с Жота отляво в наказателното поле, който опита да намери далечния ъгъл, но стреля покрай вратата.

До края Ливърпул не допусна да бъде изненадан и записа пета поредна победа в шампионата. 


FT | ЛИВЪРПУЛ – АСТЪН ВИЛА  1:0

1:0 Мохамед Салах (дузпа) 67'

Стартови състави на двата отбора:

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон - 66. Трент Александър-Арнолд, 4. Върджил ван Дайк ж.к., 32. Жоел Матип, 26. Андрю Робъртсън - 14. Джордан Хендерсън (к), 3. Фабиньо, 6. Тиаго Алканатара - 11. Мохамед Салах, 10. Садио Мане, 15. Алекс Окслейд-Чембърлейн

Мениджър: Юрген Клоп

АСТЪН ВИЛА (4-3-3): 1. Емилиано Мартинес - 3. Мат Таргет, 5. Тайрън Мингс, 4. Езри Конса, 2. Мати Кеш - 6. Дъглас Луис, 19. Марвелос Накамба ж.к., 7. Джон МаГин - 18. Ашли Йънг, 11. Оли Уоткинс ж.к., 41. Джейкъб Рамзи 

Мениджър: Стивън Джерард


Главен съдия: Стюрат Атуел, Англия

Стадион: „Анфийлд“, Ливърпул, Англия