Арсенал победи с 2:1 Уулвърхемптън в двубой от 14-ия кръг на английската Висша лига.

„Топчиите“ доминираха в 90% от мача и могат да съжаляват, че не натрупаха по-голяма преднина, далеч преди „вълците“ да намалят.

Лондончани поведоха с 2:0 до 13-ата минута с голове на Букайо Сака и Мартин Йодегор, а до гола на Матеуш Куня куп играчи на „артилеристите“ изпуснаха да вкарат трето попадение. Пет минути преди края бразилецът Куня се възползва от сериозна неточност в защита на Олександър Зинченко, вкарвайки с красив изстрел. За повече от Уулвс нямаше време.

Арсенал си гарантира върха за поне още кръг с 33 точки. Вторият Манчестър Сити е с 29 и мач по-малко. Топ 4 допълват Ливърпул и Арсенал с по 28 пункта. Уулвърхемптън е 13-и с 15 точки.

Gulliver/GettyImages
33 снимки


Само шест минути бяха необходими на Арсенал да поведе. Сака получи на фланга и намери между двама съперници Жезус, който съхрани топката и подаде на Томиясу. Оттам японецът намери по хитър начин Букайо Сака и английският национал откри с удар с по-слабия си десен крак в далечния ъгъл.

Още седем минути трябваха на Арсенал, за да удвои преднината си. Топка, прехвърлила наказателното поле, се озова в Зинченко, който комбинира с Жезус. Украинецът влезе на скорост в пеналта и насочи към точката на дузпата, откъдето Йодегор покачи на 2:0.

Десетина минути след гола на Йодегор, наставникът на гостите трябваше да прави вратарска смяна. Даниел Бентли замени Жозе Са.

Набезите на Арсенал утихнаха, но в 36-ата минута лондончани можеха да вземат още по-голям аванс. Сака разтегли отдясно наляво, където бе Мартинели. Бразилецът не нанесе особено добър удар, но все пак топката можеше да влети в мрежата, ако гредата не бе спасила "вълците" от гол.

В края на първата част Зинченко допусна грешка, която бе напът да изведе Хуан един на един с Давид Рая.

Второто полувреме започна малко по-лежерно от първото, но „топчиите“ имаха своята взможност – Жезус се размина с хубаво центриране на метри от вратата.

Последваха доста тихи минути от вицешампиона, преди в 70-ата Букайо Сака да потърсия горния лъв ъгъл с шут отдалеч. Ударът на крилото обаче бе малко по-висок от нужното.

Няколко минути след това Йдегор изведе по чудесен начин Тросар сам срещу Бентли, но белгиецът не завърши добре и стражът се намеси. Резервата на Жозае Са отрази и добавката на Сака.

В 86-ата мивуна Уулвс се върна в мача. Зинченко направи поредната си грешка и този път неточността му бе наказана. Семедо отне на украинеца и веднага насочи към Куня, който с безпощаден удар не остави шанс на Рая. 

Арсенал можеше бързо да върне преднината си от два гола, ала Еди Нкетия от добра позиция намери страничната греда.


FT / Арсенал - Уулвърхемптън 2:1

1:0 Букайо Сака 6`

2:0 Мартин Йодегор 13`

2:1 Матеуш Куня 86`

 

Арсенал: Давид Рая, Такехиро Томиясу, Уилиям Салиба, Габриел Магаляеш, Олександър Зинченко, Мартин Йодегор, Деклан Райс, Леандро Тросар, Букайо Сака, Габриел Жезус, Габриел Мартинели

Мениджър: Микел Артета

 

Уулвърхемптън: Жозе Са, Макс Килман, Крейг Доусън, Тоти Гомеш, Нелсън Семедо, Томи Дойл, Бубакар Траоре, Жан-Рикнер Белегар, Уго Буено, Матеуш Куня, Хий-Чан Хуан

Мениджър: Гари О`Нийл