Отборът на Арсенал постигна важна победа в домакинството си на Уотфорд с минималното 1:0 в двубой от 11-ия кръг на английската Висша лига. Единственото попадение отбеляза Емил Смит Роу в 56-ата минута.

Gulliver/GettyImages
63 снимки

„Артилеристите“ доминираха през целия двубой и можеха да отбележат и още попадения, но два техни гола бяха отменени, Пиер-Емерик Обамеянг изпусна дузпа, която бе спасена от Бен Фостър, който пък направи още редица спасявания. В края „стършелите“ дограха срещата и с човек по-малко заради червен картон на Юрай Куцка.

По този начин в мач №100 на Микел Аретата начело на „артилеристите“ взеха важни три точки, с които вече имат актив от 20 и се изкачиха на петата позиция в класирането. Уотфорд падна до 17-о място, точно над опасната зона, с 10 точки. В следващия кръг Арсенал гостува на Ливърпул, докато „стършелите“ приемат Манчестър Юнайтед.   

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!


Срещата стартира с опит за натиск на „артилеристите“, които успяха да открият резултата в 7-ата минута. Тогава Александър Лаказет бе изведен отляво в наказателното поле, задържа добре и опита да прехвърли излезлия напред Бен Фостър, който докосна топката. Тя стигна до Пиер-Емерик Обемянг, който не я овладя добре, но Букайо Сака бе на точното място и успя да отбележи. Голът обаче беше разгледан със системата ВАР за засада на английския национал, която бе потвърдена, а попадението – отменено.

В следващите минути Арсенал продължи да доминира, но така и не успяваше да стигне до реална голова ситуация.

В 34-ата минута обаче Дани Роуз повали Лаказет в наказателното поле, а главният съдия отсъди дузпа. Зад топката застана Обемеянг, който обаче стреля в десния ъгъл на Фостър, който отрази, а след това и улови топката.

Шест минути по-късно Алберт Самби Локонга сбърка в своята половина, което позволи на Юрай Куцка да отнеме, а след това и да стреля опасно пред наказателното поле, но се получи рикошет и топката излезе в корнер.

В 43-ата минута домакините бяха много близо до това най-сетне да открият резултата, но отново Фостър показа истинска класа. Габриел Магаляеш засече с глава центриране от корнер в долния десен ъгъл, но ветеранът на вратата на Уотфорд спаси отлично с крак.

Две минути след началото на втората част Сака проби отдясно, стигна до аутлинията и квърна топката за Лаказет, който пък отклони за Локонга, а младокът стреля пред наказателното поле, но Фостър спаси. 

Арсенал успя да излезе напред в резултата в 56-ата минута, когато Бен Уайт спря опит за контраатака на Уотфорд и тръгна към наказателното поле на гостите. Муса Сисоко обаче протегна крак и го спря, но топката попадна на крака на Емил Смит Роу, който забавяне нанесе прекрасен удар по тревата от дъгата на наказателното поле и намери долния ляв ъгъл на Фостър – 1:0.

„Топчиите“ контролираха събитията на терена и в 73-ата минута те можеха да поведат с 2:0, но попадение на резервата Мартин Йодегаард бе отменен. Сака комбинира с Йодегаард отдясно в наказателното поле, който смени добре посоката и стреля по диагонала, но Обемеянг леко докосна топката и я отклони във вратата, макар че изглеждаше, че тя ще попадне там дори и без неговата добавка. Габонецът обаче в положение на засада и попадението беше правилно отменено.

Пет минути след това Симт Роу опита нов удар в наказателното поле, който обаче бе неточен.

Уотфорд натисна в следващите минути и имаше златен шанс да изравни резултата в 86-ата минута. Вратарят на „артилеристите“ Аарън Рамсдейл излезе неразчетено извън наказателното поле и не успя да играе с топката, което позволи на Джошуа Кинг да стреля от малък ъгъл, но не успя да уцели очертанията на вратата.

В 89-ата минута обаче „стършелите“ останаха с човек по-малко, след като Куцка фаулира Нуно Тавареш пред наказателното поле, което му донесе втори жълти съответно червен картон.

В добавеното време на двубоя Локонга отправи мощен изстрел от дистанция, който обаче бе отразен от Фостър.

До края на двубая Арсенал удържа преднината си и постигна важна победа.


FT | АРСЕНАЛ – УОТФОРД  1:0

1:0 Емил Смит Роу 56'

Пропусната дузпа: Пиер-Емерик Обамеянг 36' (спасяване на Бен Фостър)

Червен картон: Юрай Куцка (Уотфорд) 89'

Висша лига, 11-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

АРСЕНАЛ (4-4-1-1): 32. Аарън Рамдсейл - 18. Такехиро Томиясу, 4. Бенжамен Уайт, 6. Габриел Магаляеш, 20. Нуно Тавареш - 7. Букайо Сака, 23. Алберт Самби Локонга, 15. Ейнсли Мейтланд-Найлс, 10. Емил Симт Роу - 9. Александър Лаказет - 14. Пиер-Емерик Обамеянг (к)  

Мениджър: Микел Артета

УОТФОРД (4-1-4-1): 1. Бен Фостър - 3. Дани Роус, 15. Крейг Каткарт, 13. Николос Н'Кулу, 21. Кико Фемения - 19. Муса Сисоко (к) - 25. Емануел Денис, 33. Юрай Куцка, 18. Озан Туфан, 23. Исмаила Сар - 7. Джошуа Кинг

Мениджър: Клаудио Раниери


Главен съдия: Кевин Френд, Англия

Стадион: „Емиратс Стейдиъм“, Лондон, Англия