Отборът на Ливърпул постигна чудесна победа над Уотфорд с 5:0 в мач от 28-ия кръг на Англия. Футболистите на Юрген Клоп реагираха впечатляващо след нулевото равенство с Манчестър Юнайтед и нанесе тежки щети по защитата на „стършелите”. Садио Мане даде тон за пищния успех на „червените” в деветата минута, а в 20-тата удвои актива на своите. След 66 минути игра и Дивок Ориги не пропусна да се разпише, а нови два гола на Върджил ван Дайк (80’ и 83’) сложиха край на „червената” феерия в сряда вечер на „Анфийлд”.

Така Ливърпул задържа върха във Висшата лига, като преднината пред втория Манчестър Сити продължава да е една точка. „Гражданите” взеха успеха в своя мач срещу Уест Хем с 1:0. Уотфорд пък се свлече до осмото място, след като головата му разлика стана отрицателна и е осми с 40 точки. Седми е Уулвърхемптън със същия актив.


ЛИВЪРПУЛ - УОТФОРД 5:0

1:0 Садио Мане (9')

2:0 Садио Мане (20')

3:0 Дивок Ориги (66')

4:0 Върджил ван Дайк (80')

5:0 Върджил ван Дайк (83')

Юрген Клоп направи три промени в състава си на фона на дербито с Юнайтед, като Трент Александър-Арнолд застана на десния бек, а мястото на Джордан Хендерсън в средата бе заето от Джеймс Милнър. В предни позиции пък Дивок Ориги замени контузения Роберто Фирмино. Схемата на „червените” бе 4-3-3.

Уотфорд стартира с 4-4-2 на „Анфийлд”, а Трой Дийни и Жерард Деулофеу поведоха атаката на „стършелите”. Бен Фостър бе на вратата, а Масина и Дариил Янмаат действаха по двата бека.

В третата минута Джеймс Милнър наложи преса към вратаря на Уотфорд Бен Фостър. Стражът на „стършелите” изрита топката, а халфът на Ливърпул парира топката, но тя излетя нагоре, след което Фостър улови с ръце. Домакините дадоха на Уотфорд да владее по-трайно топката в първите минути на срещата, ала "стършелите" не съумяваха да създадат нещо кой знае колко сериозно.

Отборът на Ливърпул поведе в резултата още в деветата минута. Трент Александър-Арнолд центрира блестящо отдясно и сложи топката на главата на Мане. Сенегалецът се вклини между двамата централни защитници на Уотфорд и отблизо простреля Бен Фостър – 1:0 за Ливърпул. 

В 20-тата минута хората на „Анфийлд” видяха къс магия от Садио Мане. Сенегалецът бе намерен на дузпата след пас отдясно. Той овладя, но не особено добре, оставайки с гръб към вратата на Фостър. Това не попречи на „десетката” на Ливърпул да завърши атаката с пета, а топката хитро прескочи Фостър и авансът на „червените” вече бе два гола.

Точно след половин час игра последва поредното блестящо центриране на Александър-Арнолд. Този път обаче топката не стигна до Садио Мане, който се размина за много малко с нея. Ако имаше докосване, топката със сигурност попадаше във вратата на „стършелите”. Седем по-късно Салах проби отново отдясно, а ударът му се отклони в левия страничен стълб. Атаката на домакините продължи, а топката бе извадена от наказателното поле, за да стигне до Фабиньо. Бразилският полузащитник на домакините нанесе силен удар, който отлетя в трибуните.

В 40-тата минута Жоел Матип предотврати сигурен гол за Уотфорд. Дукуре изведе вдясно Деулофеу, който мигновено пусна успоредно по земя за Трой Дийни. Камерунският защитник на домакините протегна крак и изби кълбото току пред погледа на нападателя на Уотфорд. В 42-ата Деулофеу отново комбинира отдясно с Дийни, но този път Ван Дайк сложи крака си на пътя на топката и опасността пред вратата на Алисон Бекер приключи.

Ливърпул стартира с бързи темпове втората част, а Дивок Ориги пусна по земя отляво за Андрю Робъртсън. Левият бек на Ливърпул отправи слаб изстрел по земя, а топката премина много близо край десния страничен стълб на Фостър. Последва пореден пробив отдясно навътре на Мохамед Салах, а египтянинът стреля от аутлинията с десния, но Фостър реагира добре и изби в ъглов удар. В 63-ата минута Садио Мане получи с гръб към вратата. Той се завъртя и със стреля силно, но Каткарт сложи тялото си, за да отклони кълбото в ъглов удар. Секунди по-късно и Вайналдум пробва мерника си след грешка на Роберто Перейра, но Фостър улови.

43 снимки

В 66-ата минута Ливърпул поведе с три гола на Уотфорд. Дивок Ориги пое отляво и нахлу навътре. През цялото време белгиецът бе следван от Янмаат, но крайният бранител не успя да му отнеме топката, а Ориги с премерен изстрел по земя в близкия десен ъгъл на Фостър направи 3:0. Две по-късно Трой Дийни опита да върне поне един от головете на Ливърпул, но Алисон Бекер улови. 

Десет минути по-късно Уотфорд направи феноменален пропуск пред вратата на Ливърпул. Кълбото някак прехвърли защитата на домакините и бе свалена за Андре Грей. Футболистът на Уотфорд се изсили в ситуацията, но въпреки това Алисон Бекер направи чудно спасяване и прати топката в ъглов удар. В 80-тата минута Ливърпул стигна до четвъртия си гол в срещата. Трент Александър-Арнолд достави трета асистенция в мача, поставяйки топката на главата на Върджил ван Дайк след свободен удар. Холандецът бе прекалено близо до вратата на Уотфорд и с перфектен удар с глава направи резултата 4:0.

Три по-късно Ван Дайк вкара своя втори гол в мача, след като за пореден път бе намерен добре след центриране, този път от Андрю Робъртсън.  Холандецът бе непоколебим и в рамките на 180 секунди вкара два гола – 5:0.

В следващия кръг Ливърпул ще извърви кратко разстояние, за да гостува на Евертън в голямото градско дерби на „Гуудисън Парк”. Уотфорд ще приеме Лестър Сити на „Викаридж Роуд”.

Ливърпул: (4-3-3): Алисон Бекер - Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън - Вайналдум (84' - Кейта), Фабиньо, Милнър (70' - Хендерсън) - Салах, Ориги, Мане (78' - Лалана)

Мениджър: Юрген Клоп

Уотфорд: (4-4-2): Бен Фостън - Янмаат, Мариапа, Каткарт, Масина - Перейра (84' - Сема), Капу, Дукуре, Хюс - Дийни (73' - Грей), Деулофеу (73' - Клевърли)

Мениджър: Хави Грасия

Съдия: Греъм Скот 

Стадион: "Анфийлд", Ливърпул