Мохамед Салах реализира 18-ия си гол във Висшата лига на Англия и спомогна на Ливърпул да излезе „сух” при гостуването си на Саутхемптън в 33-ия кръг на Премиършип. Гостите от Мърсисайд реализираха успех с обрат и победиха „светците” с 3:1 във важен мач в борбата им за титлата в Премиършип с актуалния шампион Манчестър Сити. Същевременно това бе първи гол за големия реализатор за тима на Юрген Клоп от шест мача насам в първенството, като сметката му вече с головете във Висшата лига наброява 18 гола и е само на едно попадение зад лидера Серхио Агуеро (19).

По този начин Ливърпул отново е на върха във временното класиране и вече има 82 точки, две повече от втория Манчестър Сити, който обаче има и мач-пасив. Тимът, който е воден от Ралф Хазенхютъл, пък ще продължи да се бори за оцеляването си в Премиършип. Саутхемптън е 16-и с 33 точки, на пет пункта пред последното 18-о място, което те праща в Чемпиъншип, а сега то е заето от Кардиф Сити.

Класиране Висша лига след 33 кръг

Иначе Шейн Лонг даде аванс на домакините с гол в осмата минута, а авансът на Саутхемптън бе снет в 36-ата, когато Наби Кейта вкара първия си гол с екипа на Ливърпул. В 80-тата минута пък Мохамед Салах сложи точка на головата си суша от шест поредни мача във Висшата лига и наказа опонента, а шест по-късно капитанът Джордан Хендерсън нанесе трети удар по амбициите на Саутхемптън. Опорният полузащитник на "червените" се появи като ранна смяна в началото на второто полувреме и дирижира центъра на отбора през цялото време на "Сейнт Мерис", а голът, който отбеляза бе повече от заслужен след безупречна асистенция на Роберто Фирмино. Това бе първи гол за Джордан Хендерсън от 23-и септември 2017-а година, когато се разписа при успеха над Лестър Сити с 3:2.

Клоп: Ливърпул показа в какво чудовище се е превърнал

Мачът бе изключително труден за 18-кратния шампион на Англия, който определено не показа най-доброто от себе си на "Сейнт Мерис", а в голяма част от първото полувреме пък домакините бяха по-уверения отбор на терена. Все пак Ливърпул пое контрола върху мача през втората част и в крайна сметка стигна до пълния обрат, за да вземе трите точки.

Юрген Клоп направи две промени в отбора си сравнение с дуела с Тотнъм през миналия уикенд. Фабиньо и Наби Кейта стартираха за сметка на Джеймс Милнър и Джордан Хендерсън. Върджил ван Дайк започна от първата минута, след като се бе възстановил от травмата в глезена, която получи срещу „шпорите”.

Ралф Хазенхютъл пък направи също две промени с последния мач на тима си. Яник Вестреграард и Шейн Лонг стартираха, като Дани Ингс и Стюарт Армстронг не бяха част от титулярния състав. Австрийският мениджър изведе своите с трима в отбрана, а Ингс не може да играе, тъй като е собственост на Ливърпул и се състезава под наем на южния бряг.

Ливърпул стартира със сериозно притежание на топката, ала първата ситуация бе на сметката на домакините. Райън Бертранд размина отляво Трент Александър-Арнолд и центрира на първа греда за Шейн Лонг, но Върджил ван Дайк отби топката с глава в ъглов удар и предотврати опасността за „светците”.

Домакините проведоха атакта си отляво, а Бертранд центрира към Пиер Емил-Хойберг. Халфът на „светците” продължи с глава за Шейн Лонг, който бе забравен от Андрю Робъртсън и сам срещу Алисон не можеше да сбърка – 1:0 за Саутхемптън. Преди попадението пък разстоянието между бранителите на "червените" Жоел Матип и Върджил ван Дайк бе прекалено голямо, а това продиктува и изоставането на Робърстън.

В 15-ата минута дойде първото сериозно положение за гостите. Вратарят на Саутхемптън Стив Гън реагира брилянтно, за да предотврати гол на Садио Мане. Сенегалецът бе намерен с центриране на броени метри пред голлинията и отправи удар с глава, но стражът на „светците” боксира. Наби Кейта атакува боксираната топка, но бе затворен и тя излезе край десния страничен стълб. След първите 20 минути на „Сейнт Мерис” спокойно може да се каже, че Ливърпул играеше безобразно. Воденият от Юрген Клоп тим бе доминиран в почти всички зони на терена от смелия си опонент, чиято игра вървеше брилянтно. Крилата на Саутхемптън работеха на страхотни обороти. Постепенно атакуващата игра на Саутхемптън позастина, а Ралф Хазенхютъл прибра изпълнителите си в по-защитни функции.

Ливърпул продължи да владее повече топката, ала до сериозни опасности пред вратата на Стив Гън не се стигаше след перфектната работа на защитата на "светците". В 36-ата минута Ливърпул стигна до изравнителното попадение. Трент Александър-Арнолд достави центриране отдясно, което бе много остро, а нисичкият халф на Ливърпул Наби Кейта засече топката с глава и прати топката във вратата на Ангъс Гън. Стражът на домакините опита да се намеси, ала без успех – 1:1. Освен, че това е първи гол за Кейта с екипа на Ливърпул, то това е и първото му попадение изобщо от април 2018-а, когато бе точен за РБ Лайпциг под ръководството на... мениджъра на "светците" Ралф Хазенхютъл.

Три по-късно пък Садио Мане имаше звезден шанс да осъществи пълен обрат в рамките на само три минути, ала не успя да засече перфектно центрирана топка отляво. Миг преди края на първото полувреме Мохамед Салах намери Роберто Фирмино вдясно, а бразилският нападател на мърсисайдци отправи диагонален изстрел, който бе неточен.

74 снимки

Второто полувреме стартира с епизодични атака от двата отбора, като първите минути не показа нищо страшно пред вратите на Ангъс Гън и Алисон Бекер. В 52-ата минута Нейтън Редмън проби отляво и премина край Фабиньо, за да напредне в наказателното поле. Английското крило бе блокиран от Жоел Матип, но все пак опита удар от малък удар с левия крак, но топката бе избита от защитника на Ливърпул в корнер. При последвалия корнер Ян Беднарек бе намерен и стреля с глава, но слаб и неточно. Миг по-късно Шейн Лонг опита прекалено амбициозно изпълнение от над 30 метра, но топката отлетя високо-високо в трибуните на "Сейнт Мерис".

Салах: Специално е, че вкарах гол №50 във Висшата лига с Ливърпул

В 58-ата минута Наби Кейта бе намерен с пас по земя вляво и поведе топката, след което се строполи в наказателното поле след шпагат от Ян Беднарек, ала реферът Пол Тиърни не бе впечатлен от фаула на бранителя на Саутхемптън. В рамките на 60 секунди пък бразилските футболисти на Ливърпул - Фабиньо и Роберто Фирмино, опитаха късмета си с удари от дистанция, но само този на Фирмино бе точен, но и спокойно уловен от Ангсън Гън. В 62-ата минута пък Садио Мане проби перфектно отляво и проби в наказателното поле. След което върна за Роберто Фирмино, но нападателят на Ливърпул не нанесе хубав удар и топката излезе аут.

Малко по-късно пък Мохамед Салах прехвърли защитата на "светците" с гръб към вратата на опонента, търсейки Садио Мане, ала сенегалецът бе затворен много умело от защитника Ян Беднарек и не успя да нанесе удар към вратата на Гън. В 66-ата минута пък Роберто Фирмино можеше да накаже ужасяваща грешка в защитата на Саутхемптън. Бразилецът бе намерен с пас от Наби Кейта, Фирмино овладя и прехвърли Вестергаард, но опитът му бе блокиран и топката отиде в корнер. 

74 снимки

Десетина по-късно гостите реализираха страхотно нападение, като Андрю Робъртсън бе изведен вляво и трябваше да пусне успоредно топката за останалия непокрит срещу Ангъс Гън нападател Мохамед Салах, но пасът на шоталндския бранител не бе достатъчно добър и топката излезе в тъч. Ливърпул постигна пълен обрат срещу Саутхемптън в 80-тата минута, а точен бе Мохамед Салах. Египетското острие на гостите наказа груба грешка на „светците” след корнер и Салах се понесе напред. Той бе покдрепян вляво от Роберто Фирмино, но египетският футболист на гостите реши да завършва сам и с удар с левия крак прати топката във вратата на Гън, с помощта на левия страничен стълб - 2:1. Това бе първият гол за Салах в последните шест срещи във Висшата лига, в които изпитваше трудности да разпечата противниковите врати.

В 86-ата минута Ливърпул съумя с методичните си действия през втората част да реализира трети гол. Гостите изпратиха дълга топка за Роберто Фирмино вляво, а бразилецът овладя и пусна по земя топката край Беднарек. От втора позиция влиташе капитанът на Ливърпул Джордан Хендерсън, който сложи левия си крак и матира за трети път стража на Саутхемптън.

В следващия си мач за Висшата лига Ливърпул ще приеме на "Анфийлд" борещия се за място в Топ 4 тим на Челси, докато Саутхемптън ще домакинства на Уулвърхемптън.


САУТХЕМПТЪН - ЛИВЪРПУЛ 1:3

1:0 Шейн Лонг (8')

1:1 Наби Кейта (36')

1:2 Мохамед Салах (80')

1:3 Джордан Хендерсън (86')


Саутхемптън (3-5-2): Стив Гън – Ян Беднарек, Майе Йошида, Яник Вестергаард (83' - Чарли Остин) – Райън Бъртранд, Джеймс Уърд-Праус, Ориол Ромеу (83' - Стюарт Армстронг), Пиер-Емил Хойберг, Ян Валери – Нейтън Редмънд, Шейн Лонг (61' - Джош Симс)

Мениджър: Ралф Хазенхютъл

Ливърпул (4-3-3): Алисон Бекер, Трент Александър-Арнолд (59' - Джеймс Милнър), Жоел Матип, Върджил ван Дайк, Андрю Робъртсън – Фабиньо, Наби Кейта (88' - Деян Ловрен), Джорджинио Вайналдум (59' - Джордан Хендерсън) – Садио Мане, Мохамед Салах, Роберто Фирмино

Мениджър: Юрген Клоп

Съдия: Пол Тиърни

Стадион: „Сейнт Мерис”, Саутхемптън

74 снимки