Мачът Челси – Стоук предложи много адреналин, но в крайна сметка след дълга гоненица „сините“ спечелиха с 4:2, а с това и наредиха 13-ата си поредна победа в първенството.

Така Челси изравни рекорда за поредни победи на Арсенал в рамките на един сезон. Иначе "артилеристите" в рамките на две първенства имат 14 поредни успеха.

„Сините“ затварят 2016 година като лидери в първенството с 49 точки и продължават да дават много сериозна заявка за титлата след 19-ия кръг в Англия.

Стоук е 14-и с 21 точки.

Първата голова възможност в мача дойде чак в 18-ата минута, когато много силен удар на Диего Коста бе отбит от вратаря на Стоук Лий Грант.

Стоук обаче се държеше напълно равностойно на терена, където през първия половин час почти нямащше други голови положения. Дори Чарли Адам от „грънчарите“ с глава можеше да засече и по-добре една центрирана топка пред вратата на „сините“.

В 33-ата Лий Грант направи двойно спасяване  при пробив на Диего Коста и след това удар на Еден Азар. При последвалия корнер обаче Гари Кейхил скочи най-високо и с глава забоде топката във вратата на Стоук за 1:0.

По-малко от минута след подновяването на играта обаче Стоук изравни. Центрирана от фаул топка бе свалена с глава от върлината Питър Крауч, а Бруно Мартинс Инди посрещна с крак топката, за да я изпрати във вратата на Челси за 1:1.

Челси беше предизвикан и реагира подобаващо, като лидер. Еден Азар подаде късо в пеналта към Уилиан и той не сбърка, изпращайки топката в ъгъла за 2:1.

Стоук обаче показа корав характер. Питър Крауч се включи добре в пеналта на Челси и в 64-ата минута се превърна в първия английски голмайстор за „грънчарите“ от месец май 2015 година, правейки 2:2 в мача с Челси.

Само минута след това обаче Челси пак показа кой е шефът. Уилиан получи хубав пас в наказателното поле и с хубав удар вкара втория си гол и трети за „сините“ в мача за 3:2 в 65-ата минута.

В 85-ата минута Диего Коста стигна и до своя гол в мача, за да затвори окончателно резултата - 4:2 за Челси срещу Стоук, точка на гоненицата и щастлив финал на 2016-а за лондончани.