Само няколко дни, след като се разшумя около бъдещето на Хосеп Гуардиола в Манчестър Сити и интереса към него от бившия му клуб в Байерн Мюнхен, медиите в Англия усилено започнаха да ровят около контракта на каталунския специалист с „гражданите”.

Все повече се говори, че Гуардиола няма да изпълни докрай своя договор със Сити, който изтича през 2021 година и ще напусне още след настоящия сезон. Това би било прецедент в кариерата на испанеца, който до този момент винаги е изпълнявал договорите си и никога не си е тръгвал преждевременно от клуба, който е водил.

Големият въпрос, който вълнува медиите на Острова в момента е дали Гуардиола има записана освобождаваща клауза в договора си с настоящия работодател, която може да бъде платена и от двете страни, в случай, че се стигне до сериозно неразбирателство между тях.

Именно такъв бе случаят с бившия мениджър на Сити Мануел Пелегрини, който в момента води тима на Уест Хем. Тогава в контракта на чилиеца бе заложена клауза в размер на 5 млн. паунда, която в неговия случай послужи за комисионна за предсрочното му освобождаване, за да дойде на негово място именно Гуардиола.

Тогава клубът плати сумата от 5 млн. паунда на Пелегрини, за да може той да си тръгне от клуба без каквито и да е претенции.

Мнозина вярват, че подобна клауза има и в договора на Пеп Гуардиола, която е малко по-висока от тази на неговия предшественик. В крайна сметка сумата едва ли би била сериозен проблем както за клуба, така и за самия специалист, ако двете страни решат да се стигне до раздяла още през лятото на 2020 година.