Манчестър Юнайтед постигна много трудна победа в гостуването си на новака Лутън Таун с резултат 2:1 в двубой от 25-ия кръг на английската Висша лига. Мачът стартира прекрасно за "червените дяволи", след като Расмус Хойлунд откри още в 37-ата секунда, а след това и удвои в седмата минута. Капитанът на домакините Карлтън Морис обаче намали в 14-ата минута, което в крайна сметка се оказа и последното попадение в двубоя.

Снимки: Gulliver/GettyImages
72 снимки

Срещата предложи изобилие от емоции и ситуации пред двете врати, като показателно е само да кажежм, че в двубоя бяха отправени общо 43 удара (22 за Лутън и 22 за Юнайтед). Много пропуски обаче направиха гостите, като на два пъти капитанът Бруно Фернандеш и веднъж Алехандро Гарначо не успяха да решат мача от чудесни ситуации. В самия край пък късметът обърна гръб на "шапкарите" да изравнят, след като удар на Рос Баркли се отби от гредата.

По този начин Ман Юнайтед продължава да няма загуба през 2024-а година и записа пета поредна във всички турнири, заемайки шестата позиция с 44 точки, като изостава с пет от четвъртия Астън Вила. Лутън пък е с 20 пункта точно над опасната зона, на 17-ото място, с преднина само от точка пред 18-ия Евертън, който играе в понеделник. В следващия кръг "червените дяволи" приемат Фулъм, докато "шапкарите", които нямат успех в три поредни двубоя, гостуват на Ливърпул.

Мениджърът на Лутън Таун – Род Едуардс, заложи на Томас Камински на вратата и тройка в центъра на защитата - Теден Менги, Габриел Ошо и Амари’и Бел. Пред тях бяха разположени четирима в халфовата линия - Чидозие Огбене и Алфи Доути по двата фланга, а Алберт Самби Локонга и Рос Баркли бяха в центъра. Таит Чонг и Коули Уудроу действаха зад капитана и централен нападател Карлтън Морис.

Наставникът на Манчестър Юнайтед - Ерик тен Хаг, пък не бе направил нито една промяна от състава, който спечели срещу Астън Вила преди седмица. Вратар бе Андре Онана, апред него в защита действаха възстановеният Люк Шоу, Хари Магуайър, Рафаел Варан и Диого Далот. Каземиро и Коби Мейно бяха опорните халфове, а Маркъс Рашфорд и Алехандро Гарначо действаха по фланговете. Капитанът Бруно Фернандеш действаше зад Расмус Хойлунд, който водеше атаката.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Лутън Таун Манчестър Юнайтед

източник: Sofascore.com


Манчестър Юнайтед стартира ударно и поведе в резултата още преди да са изтекли и 37 секунди игра. След една дълго изритана топка в половината на Лутън, защитникът Амари’и Бел не отигра никак убедително, опитвайки се да подаде назад. Вместо това, той подари кълбото на Расмус Хойлунд, който напредна сам срещу вратаря Томас Камински, премина покрай него и на прадна врата реализира за 0:1. По този начин датчанинът стана най-младият играч във Висшата лига, който вкарва гол в шест поредни мача в първенството.

В петата минута Алехандро Гарначо получи на десния фланг и центрира ниско към дъгата пред наказателното поле, където Маркъс Рашфорд стреля моментално с десния крак, като се получи рикошет, но Камински реагира и спаси. 

„Червените дяволи“ нанесоха втори удар още в седмата минута. Топката беше центрирана от ъглов удар в наказателното поле, където капитанът на домакините Карлтън Морис изчисти с глава. Топката попадна на крака на Гарначо, който шутира от въздуха с десния крак, като шутът не бе точен, но във вратарското поле Хойлунд много добре се ориентира и отигра с гърди, за да прати кълбото в долния десен ъгъл на Камински за 0:2.

Лутън обаче се върна в двубоя в 14-ата минута след добра атака. Таит Чонг напредна в половината на Ман Юнайтед и подаде на левия фланг за Алфи Даути, който върна топката на бившия играч на гостите, който се обърна и стреля към вратата. Получи се рикошет в Хари Магуайър, а кълбото попадна на пътя на капитана Морис, който изпревари Люк Шоу и с глава прониза вратата на Андре Онана за 1:2.​

Постепенно домакините тръгнаха по-смело в предни позиции и динамиката на двубоя се промени. В 37-ата минута Гарначо загуби топката в собствената си половина, а след това Морис стреля силно и опасно пред дъгата на наказателното поле, но покрай лявата греда на Онана.

Две минути по-късно Каземиро имаше огромен късмет, след като извърши грубо нарушение срещу Рос Баркли в своята половина, тъй като вече имаше жълт картон. Главният съдия Дейвид Куут обаче го предупреди само устно за последен път.

Лутън създаваше много проблеми на Ман Юнайтед с бързите си атаки и във втората минута от добавеното време на първата част можеше да изравни резултата. Тогава Чонг влезе от левия фланг навътре и комбинира с Морис, който пък с едно докосване намери Даути. Халфът влезе в наказателното поле и стреля ниско с левия крак, но много близо до дясната греда на Онана в аут.

Секунди след това се наложи да бъде извършена принудителна смяна в състава на Ерик тен Хаг, след като Люк Шоу напусна терена, а на негово място влезе Виктор Линдельоф.

На почивката Тен Хаг извърши нови две промени - Джони Еванс и Скот Мактоминей замениха Хари Магуайър и Каземиро. 

Въпреки тези промени Ман Юнайтед стартира много силно втората част. Удар на Бруно Фернандеш от отлична позиция спря в тялото на Мактоминей. Далот пък бе изведен сам срещу вратаря, но не успя да се справи и Камински му отне топката.

Постепенно обаче Лутън отново натисна и се настани в половината на "червените дяволи"  и организира няколко добри атаки, но до удари не се стигна. 

В 57-ата минута обаче Юнайтед организираха бърза контраатака, при която Хойлунд задържа добре топката в своята половина, а след това намери Рашфорд. Английският национал напредна на скорост, влезе навътре и стреля опасно от дъгата пред наказателното поле, но Камински отрази и после улови. 

Три минути по-късно гостите изпуснаха страхотен шанс за трети гол. Хойлунд отлично се обърна и след това намери Гарначо, който с едно докосване изведе Бруно Фернандеш зад защитата на Лутън. Капитанът на "червените дяволи" премина покрай вратаря Камински в наказателното поле и стреля към вратата, но в последния момент Алберт Самби Локонга направи страхотен шпагат и предотврати сигурно попадение във вратата си.

Последва нов огромен пропуск за гостите в 67-ата минута, този път на Гарначо. Рашфорд изведе с прекрасно подаване от своята половина аржентинското крило сам срещу Камински. След това Гарначо го преодоля, като стражът чукна леко топката и той се забави с удара, последва нов опит на крилото, което този път бе блокирано притичалия Бел.

Снимки: БТА / BTA
34 снимки

В 77-ата минута се стигна до опасна ситуация пред Онана, когато топката беше центрирана отдясно от Огбене в наказателното поле, където Габриел Ошо получи шанс да стреля от няколко метра, но Бруно застана на пътя му и го блокира.

Минута след това ситуацията се пренесе пред другата врата, където Рашфорд получи на десния фланг, изчака точния момент и изведе Гарначо в наказателното поле, който пък върна топката за Хойлунд. Там обаче Ошо успя добре да противодейства на датчанина, който все пак стреля, но Камински бързо скъси ъгъла и го блокира. 

Две минути преди края на редовното време Ман Юнайтед пропусна да реши всичко с трето попадение. Вратарят Камински сбърка с подаването си, което беше пресечено от Бруно. Португалецът влезе отдясно в наказателното поле и стреля опасно по тревата, но къбото профуча на сантиметри покрай дясната греда на домакините.

Лутън беше на косъм от това да изравни резултата в четвъртата минута от добавеното време, когато натисна и стигна до поредица от корнери. резервата Люк Бери центрира от поредния такъв на първа греда, където Баркли изпревари Рашфорд и засече с глава, но топката се отби от напречната греда на Онана. До края вече нямаше време и Ман Юнайтед се измъкна доволен от тежкия двубой, за да се поздрави с победата и да скъси още дистанцията до Топ 4.


FT  | ЛУТЪН ТАУН – МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД  1:2

0:1 Расмус Хойлунд 1'

0:2 Расмус Хойлунд 7'

1:2 Карлтън Морис (к) 14'

Висша лига, 25-и кръг

Главен съдия: Дейвид Куут, Англия

Стадион: „Кенилуърт Роуд“, Лутън, Англия


Стартови състави на двата отбора:

ЛУТЪН ТАУН (3-4-2-1): 24. Томаш Камински – 15. Теден Менги, 2. Габриел Ошо, 29. Амари’и Бел – 7. Чидозие Огбене, 28. Алберт Самби Локонга, 6. Рос Баркли, 45. Алфи Даути – 14. Таит Чонг, 10. Коули Уудроу ж.к. - 9. Карлтън Морис (к) ⚽

Резерви: 23. Тим Крул (вр), 12. Иса Каборе, 16. Рийс Бърк, 43. Зак Нелсън, 8. Люк Бери, 18. Джордан Кларк, 17. Пели Ръдок Мпанзу, 30. Андрос Таунзенд ж.к.

Мениджър: Роб Едуардс

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД (4-2-3-1): 24. Анде Онана – 23. Люк Шоу ж.к., 5. Хари Магуайър ж.к., 19. Рафаел Варан, 20. Диого Далот – 18. Каземиро ж.к., 37. Коби Мейно – 10. Маркъс Рашфорд, 8. Бруно Фернандеш (к), 17. Алехандро Гарначо – 11. Расмус Хойлунд ⚽⚽

Резерви: 1. Алтай Байъндър (вр), 2. Виктор Линдельоф, 35. Джони Еванс, 4. Софиан Амрабат, 39. Скот Мактоминей, 21. Антони, 62. Омари Форсън, 16. Амад Диало, 14. Кристиан Ериксен

Мениджър: Ерик тен Хаг