Английският шампион Манчестър Сити вече започва да планира живота след Хосеп Гуардиола, чийто договор изтича през 2023 година. „The Athletic“ разкрива две имена, които са в списъка на лидерите във Висшата лига, които да заменят бившия наставник на Барселона и Байерн Мюнхен начело на „гражданите“. Според изданието става дума за бившите капитани на Арсенал Микел Артета и Патрик Виейра.

И двамата бяха част от „Сити Футбол Груп“ в миналото, като първият работеше като помощник-треньор на Гуардиола на „Етихад“, докато Виейра бе наставник на Ню Йорк Сити от 2016 до 2018 година, а от лятото е мениджър на Кристъл Палас.

По-възможният вариант обаче изглежда именно 39-годишният Артета, който бе в Ман Сити между 2016 и 2019 година. След това му беше предложена възможността да застане сам начело на Арсенал по средата на сезон 2019/2020.

Испанецът вдигна ФА Къп още същата кампания, но беше подложен на огромен натиск след поредица от незадоволителни резултати през следващия сезон. Той обаче да преобърне ситуацията в клуба, тъй като е в серия от пет победи от последните си шест мача във всички турнири. Лондончани сега са четвърти в таблицата на Висшата лига, но на само една точка пред градския си съперник Тотнъм и на четири пред Манчестър Юнайтед.

Арсенал обаче може да стане жертва на собствения успех на своя мениджър, тъй като договорът на испанеца изтича в момента, в който и този на Гуардиола – през лятото на 2023 година. Въпреки че „артилеристите“ показаха огромна лоялност към Артета, 39-годишният бивш полузащитник може да реши да наследи своя ментор на „Етихад“.

В последните дни има информации, че от Арсенал обмислят да започнат преговори с Артета за нов четиригодишен контракт.