Манчестър Сити продължава по график в пътя си за титла №9 в историята си, след като тимът постигна категоричен успех с 3:0 на визитата си на Евертън в мач от 36-ия кръг във Висшата лига. Илкай Гюндоган даде аванс на „гражданите“ с великолепен гол в 37-ата минута, а по-малко от две след това дойде и попадение №52 за Ерлинг Халанд във всички турнири през сезона. В 51-ата отново германският капитан на Ман Сити се разписа, за да оформи и крайния резултат на „Гуудисън Парк“.

До първия гол на „гражданите“ Евертън се опитваше да озапти напъните на съперника, но силите на „карамелите“ стигнаха за 37 минути в това им преследване. Така Ман Сити вече е с 85 точки при 35 изиграни срещи, четири повече от Арсенал.

Евертън, от своя страна, остана на 17-ото място с 32 точки и ще е до края на сезона в борбата за своето оцеляване в елита на Англия. Лийдс Юнайтед е 18-и с 31 точки, докато 19-ият Лестър Сити е с 30 пункта.

В следващия кръг Евертън има визита на Уулвърхемптън, докато Ман Сити ще приеме Челси на „Етихад“, но преди това „гражданите“ имат ангажимент в полуфиналите от Шампионска лига.

Евертън vs Манчестър Сити

източник: sofascore.com

В седмата минута Едерсон не действа добре и изрита колебливо върната към него топка, но МакНийл не успя да я овладее добре. Последва и неточност от Рубен Диаш, която също не бе наказана от Калвърт-Люин.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Не беше изминал и четвърт час от срещата в Ливърпул, а Уокър пусна вдясно в наказателното поле за Алварес. Аржентинският нападател опита да комбинира с Халанд, но Джеймс Тарковски се придвижи отлично и блокира паса на младока на Сити. Малко след това пък Аймерик Лапорт и Йери Мина влязоха в единоборство при корнера за "гражданите", като преди той да бъде изполнен сякаш колумбиецът ощипа по корека Лапорт, който отвърна с удар в ръката му. След това Мина се свлече на тревавта, държейки се за гърдите, но реферът Тейлър не разглеждаше ситуацията за потенциален червен картон.

След 28 минути пък удар на Мрез от дъгата с левия крак отлетя високо в трибуната "Парк Енд" на "Гуудисън Парк". Малко след това силен диагонален шут на Фодън беше блокиран от Дуайт МакНийл. В 34-ата минута Евертън изпълни корнер, а Тарковски отигра с глава, подавайки към Мейсън Холгейт, който от три метра не успя да се разпише.

Осем преди края Сити откри резултата в срещата след магнетично изпълнение от Илкай Гюндоган. Рияд Марез пое отдясно и центрира за капита на "гражданите". Той беше с гръб към вратата, но се справи отлично, след като овладя с коляно, което елиминира Нейтън Патерсън. Йери Мина не атакува халфа, който с гръб шутира по интересен начин и вкара гола във вратата, пазена от Джордан Пикфорд - 1:0 за Ман Сити.

Едва две минути по-късно гостите от Манчестър удвоиха своя актив, след като Халанд с второто си докосване в срещата се разписа Този път Илкан Гюндоган получи вляво и центрира в наказателното поле на "карамелите", а Халанд се извиси над отбраната на домакина и с глава прониза Пикфорд - 2:0 за Сити. Това беше и 52-ият гол за Халанд през сезона, което въобще не е лошо като статистика.

В добавеното време на първата част Сити разигра отлично, а Кайл Уокър получи вдясно, за да подаде към излезлия на върха на нападението Илкай Гюндоган, но този път германецът беше блокиран от бранител на Евертън, за да отбележи трето попадение. Шест минути след подновяването на второто полувреме Ман Сити покаче още своя аванс, след като Илкай Гюндоган с финес прати топката във вратата на Пикфорд след изпълнение на свободен удар - 3:0.

Донякъде логично след третия гол, Ман Сити понамали темпото на игра, след като на тима му предстои мач-реванш в полуфиналите от Шампионска лига срещу Реал Мадриди и "карамелите" почнаха да държат повече топката, но без някаква опасност за вратата на Едерсон. Все пак в 66-ата "йкарамелите" бяха близо до това да намалят пасива си, но удар с глава на Патерсън срещна напречната греда. Съдията посочи нов ъглов удар, но нямаше докосване от Едерсон при предната ситуация, а след него Мина атакува с глава топката, но неточно.

30 снимки

Четвърт час преди края Джордан Пикфорд събори с удар Ерлинг Халанд в наказателното поле на Евертън и връхлетя върху норвежеца, който се свлече на земята, но реферът Антъни Тейлър не посочи бялата точка за Сити. До края на срещата "гражданите" притъпиха максимално темпото и си отидоха от Ливърпул с трите точки за първи път през този сезон срещу отборите от този град.

FT / Евертън 0:3 Манчестър Сити

0:1 Гюндоган (37)

0:2 Халанд (39)

0:3 Гюндоган (51)

Евертън: Джордан Пикфорд, Нейтън Патерсън, Мейсън Холгейт, Йери Мина, Джеймс Тарковски, Гана Гей, Джеймс Гарнър, Абдулай Дукуре, Дуайт МакНийл, Алекс Иуоби, Доминик Калвърт-Люин

Мениджър: Шон Дайш

Манчестър Сити: Едерсон – Кайл Уокър, Аймерик Лапорт, Рубен Диаш, Мануел Аканджи, Илкай Гюндоган, Родри, Рияд Марес, Фил Фодън, Хулиан Алварес, Ерлинг Халанд

Мениджър: Хосеп Гуардиола