Ливърпул продължава с добрите си изяви в Премиършип. Мърсисайдци записаха шеста победа в последните си седем мача в английския елит, като сега жертвата им беше новакът Брайтън, при това на неговия си стадион. 

Момчетата на Юрген Клоп изковаха разгромен успех с 5:1 и продължават да удържат позициите си в челото на класирането. А всичко в този мач беше решено още преди почивката, когато Емре Джан и Роберто Фирмино в рамките на 60 секунди нанизаха две попадения. 

Малко след подновяването на играта бразилският нападател вкара и второто си попадение в двубоя, а Глен Мъри от дузпа малко след този гол намали за Брайтън, но това беше всичко хубаво за тима му в този мач. А в края с двата си гола Филипе Коутиньо оформи погрома. 

Битката започна с натиск на гостите, но чистите положения в тези начални минути бяха твърде малко. Мохамед Салах и Фирмино направиха няколко пропуска, а Глен Мъри не можа да се разпише при един от редките шансове на "чайките". 

Нещата си дойдоха по местата в 30-та минута. Тогава Филипе Коутиньо центрира перфектно от корнер във вратарското поле, там Емре Джан се извиси над защитата и с глава прониза мрежата за 1:0. 

Само минута по-късно всичко на практика приключи в този мач. Мохамед Салах започна поредната бърза атака за Ливърпул, намери Коутиньо вляво на наказателното поле, бразилецът центрира успоредно на голлинията и там връхлитащият Фирмино с мощен шут прониза мрежата за 2:0. 

До почивката гостите изпуснаха още възможности, главно чрез Салах, но в крайна сметка повече попадения през първото полувреме не паднаха. За сметка на това втората част започна вихрено. 

Още в 49-та минута класиката беше оформена. Тогава Мохамед Салах направи поредния си великолепен пробив и пусна на Фирмино, който наниза втория си гол в мача, за да забие и трети пирон в ковчега на "чайките". 

Но част от интригата се върна доста бързо. По-малко от две минути след това попадение Джордан Хендерсън направи глупава дузпа, а от 11-те метра Глен Мъри не остави шансове на Симон Миньоле - 1:3. 

До края на мача обаче инициативата беше отново за мърсисайдци. Те изпуснаха поне три чисти положения, а най-много пропуски направи Мохамед Салах, но в крайна сметка остана време за още два гола.

Първият от тях падна в 87-та минута, когато Филипе Коутиньо от пряк свободен удар направи 4:1, като мушна топката под стената. Само две минути след това след самостоятелен пробив бразилецът стреля от границата на наказателното поле, топката рикошира в Люис Дънк и влезе в мрежата за крайното 5:1.  

След тази развръзка Ливърпул събра 29 точки и засега временно е на четвъртата позиция. Брайтън остава в средата на таблицата със своите 17 точки, но определено това е мач, който феновете на тима няма да искат да си спомнят.