Ливърпул изпълни мисията си и подсигури четвъртото място в крайното класиране на Висшата лига с категорична победа над Брайтън във финалния 38-и кръг за сезон 2017/2018. Момчетата на Юрген Клоп спечели с 4:0 над „чайките”, а Мохамед Салах официално подобри рекорда за най-много голове в рамките на един сезон, откакто първенството на Англия се реформира през 1992/1993. Египтянинът беше точен само веднъж, но това бе достатъчно, защото попадението бе под номер 32 (и 44-о за целия сезон) и му позволи да изпревари досегашните лидери Алън Шиърър, Луис Суарес и Кристиано Роналдо (всичките с по 31).

Клоп: Направо не вярвам, че сезонът ни е почти перфектен

"Златната обувка" на Висшата лига отиде при Мо Салах

Мениджърът на „червените” подходи по доста агресивен начин при избора си на титуляри. Садио Мане, за чието здравословно състояние се спекулираше през седмицата, стартира номинално като част от триото вътрешни халфове в центъра на терена, а Доминик Соланке си партнираше с Мохамед Салах и Роберто Фирмино в предни позиции. Всъщност Мане през повечето време играеше на обичайната си позиция по левия фланг, а формацията приличаше повече на 4-4-1-1, отколкото на обичайното 4-3-3.

Дъщерята на Мо Салах спечели феновете на "Анфийлд"

Домакините се постараха да стартират доста динамично. Още в 5-ата минута Роберто Фирмино напредна опасно към дъгата и нанесе тежък шут, който бе блокиран самоотвержено от защитник. Само мигове по-късно Шейн Дъфи допусна грандиозна грешка при опит да върне топката от фланга към вратаря Матю Райън. Подаването се получи безкрайно късо, а Соланке моментално подгони топката. Райън спаси ситуацията, тъй като не стоеше на голлинията, а бързо скъси дистанцията до играча на Ливърпул, който дори не видя, че Фирмино беше непокрит при точката на дузпата.

В 18-ата минута реферът Кевин Френд определено ощети Ливърпул, като не отсъди  дузпа срещу Салах. Египтянинът получи топката в наказателното поле и я чукна поокрай Дъфи, който посегна и фаулира звездата на „червените”. Реферът обаче с категоричен жест показа, че ще остави играта да продължи.

Секунди след това Садио Мане опропасти невероятна атака. Соланке се пребори мъжки за топката около централния кръг и с хубав пас изведе Мане отдясно в наказателното поле. Засада нямаше, а и Фирмино беше непокрит пред вратарското поле. Садио Мане реши да завършва сам и стреля много зле – право в тялото на Райън.

В 26-ата минута Ливърпул най-сетне оползотвори страхотния си натиск. Трент Александър-Арнолд нетипично за себе си се включи през центъра и с пас по тревата намери чакащия около дъгата Соланке. Той технично чукна напред за Мо Салах, който не се забави и стреля от движение от точката на дузпата. Кълбото мина през краката на Дъфи и не остави шансове за вратаря Матю Райън – 1:0.

Нещата не станаха по-леки за Брайтън, а в 30-ата минута Ливърпул направи шокиращ пропуск единствено заради желанието на отбора да помогне на Мо Салах за златната обувка. Играчите на Юрген Клоп спечелиха топката в центъра на терена, а Фирмино с идеален пас изведе Садио Мане сам срещу вратаря. Отдясно на сенегалеца веднага дотича и Салах, затова Мане реши да чукне към него в последния миг. Двамата обаче се бяха приближили много един до друг и плонжът на Райън отрази първия шут на Салах. Египтянинът веднага опита добавка, при която Дъфи изчисти от голлинията.

Ливърпул имаше още няколко страхотни шанса да отбележи втори гол, а той падна чак в 40-ата минута. Мърсисайдци изпълниха корнер, като първоначалното центриране на Салах от левия фланг беше изчистено. Топката се върна в него, а той пусна към Андрю Робъртсън, който на свй ред я вдигна, този път към далечната греда. Деян Ловрен налетя от втора позиция и с глава разстреля вратаря – 2:0.

Началото на втората част окончателно сложи точка на всякаква интрига. В 53-ата минута Ливърпул тръгна на контраатака от собственото си наказателно поле, като действията преминаха през Фирмино и после Мо Салах. Египтянинът избегна два шпагата, за да продължи да тича към дъгата и даде асистенция вдясно за Соланке. 20-годишният англичанин завърши атаката по страхотен начин, забивайки топката под лявата сглобка за първия си шампионатен гол с екипа на „червените” – 3:0.

Пет минути по-късно Фирмино пропиля невероятен шанс да се запише сред голмайсторите. Салах проби отдясно и даде убийствена топка по земя към точката на дузпата, Люис Дънк не успя да я пресече и с шпагата  си на практика остави Фирмино сам срещу Матю Райън. Последният запази хладнокръвие и по страхотен начин отрази изстрела, който иначе влиташе под гредата.

До края мачът определено се доиграваше, но пък Ливърпул намери начин да вкара и четвърти гол. Той падна в 85-ата минута, когато две от резервите – Адам Лалана и Дани Ингс взаимодействаха чудесно по левия фланг. Лалана изведе Ингс на скорост и последният центрира много остро към вратраското поле. Там защитник изчисти несретно и кълбото отиде при Андрю Робъртсън, който с левачката стреля силно по диагонала елиминирайки и вратаря, и върналия се на голлинията Люис Дънк – 4:0.

Така в крайното класиране Ливърпул събра 75 точки и остана на 2 зад третия Тотнъм, който постигна драматична победа с 5:4 над Лестър Сити. Петият Челси загуби от Нюкасъл с 0:3 и остана със 70 пункта. Брайтън финишира 15-и с 40 точки.