Отборът на Ливърпул вече има цели 11 точки преднина пред Манчестър Сити в борбата за титлата в Англия. „Червените” се възползваха по отличен начин от грешната стъпка на „гражданите” по-рано днес, които направиха 2:2 с Нюкасъл Юнайетд.

Ливърпул се наложи с 2:1 на „Анфийлд”, но успехът не дойде без поредната мърсисайдска драма. „Червените” бяха на път да пропилеят аванс от два чисти гола, след като през втората част останаха с човек по-малко на терена след наивния червен картон на Алисон Бекер четвърт час преди края.

Върджил ван Дайк реализира двете попадения за мърсисайдци след асистенции на Трент Александър-Арнолд, докато за гостите от Брайтън бе точен Люис Дънк.

След поредната победа за възпитанииците на Юрген Клоп, Ливърпул вече има актив от 40 точки, докато преследвачът Сити е с 29 пункта.

Gulliver/GettyImages
43 снимки

Срещата на „Анфийлд” започна с очакван домакински начин. Футболистите на Юрген Клоп взеха нещата в свои ръце и в първите минути диктуваха темпото на терена, въпреки че гостите се опитваха да атакуват на контраатака.

Настоятелната игра на „червените” даде резултат още в 18-ата минута, когато домакините успяха да поведат в резултата. След грешка при изнасянето на топката от страна на Брайтън, мърсисайдци отнеха топката и организираха контраатака, при която Окслейд-Чембърлейн бе фаулиран пред наказателното поле на „чайките”. Зад топката застана Александър-Арнол, който центрира на главата на Върджил ван Дайк,  а холандецът с лекота прехвърли стража на гостите за 1:0.

Стъписани от попадението, футболистите на мениджъра Греъм Потър продължиха да допускат елементарни грешки, особено при статичните положения. Това си пролича още по-добре в 24-ата минута, когато след нова комбинация между Александъ-Арнолд и Ван Дайк, резултатът бе покачен на 2:0. Десният бек центрира от корнер, а в наказателното поле централният бранител, отново с глава, порази целта.

Едва в 37-ата минута дойде първият реален шанс за гол за Брайтън. След колективна грешка в отбраната на Ливърпул, която очакваше засада, топката бе центрирана от левия фланг към, Люис Дънк, който се опита да стреля без забавяне, но го направи твърде нескопосано и дори не уцели вратата на Алисон Бекер.

Две минути по-късно футболистите на Брайтън отново показаха зъби, този път след атака отдясно. Центрирането пред вратата на Бекер обаче не бе засечено от футболист на „чайките” и Арнолд изчисти.

В последната минута на първата част Ливърпул организира отлична атака, която завърши с удар на Алекс Окслейд-Чембърлейн, който обаче бе спасен от стража на гостите.

В началото на втората част капитанът на гостите Люис Дънк пропусна отлична възможност да намали пасива на своя тим. След центриране от корнер, централният бранител се пребори за топката и стреля с глава, но коженото кълбо премина на сантиметри от левия страничен стълб.

Нищо обаче не предполагаше драмата, която настъпи по-късно и бе сътворена от домакините. Основната заслуга за нея бе на вратаря Алисон Бекер, който в 76-ата минута си изкара наивен червен картон, след като спря атака на Брайтън с ръка извън наказателното поле.

Именно от фаула гостите успяха да се възползват. Капитанът Люис Дънк стреля изненадващо докато още резервата Адриан строеше стената пред себе си. Централният бранител стреля находчиво в долния десен ъгъл, докато Адриан бе в противоположната част на вратата. Мартин Аткинсън бе дал своя сигнал за изпълнение на свободния удар, въпреки претенциите на футболистите на Ливърпул.

В заключителните минути на срещата футболистите на Брайтън натикаха своя противник в неговата половина, но въпреки това играчите на Юрген Клоп успяха да устискат крехката си преднина за крайния успех с 2:1.